Португалия показа голова мощ и най-добрият си футболист Кристиано Роналдо. "Мореплавателите" разбиха 9:0 Люксембург в шести мач от група J на европейските квалификации.  Това е най-резултатната победа за Португалия в историята.

Така селекцията на Роберто Мартинес продължава да е 100-процентова в пресевките на континенталния форум в Германия догодина. Португалия е лидер в групата си с 18 точки и ако не случи чудо - скоро ще стане вторият сигурен участник на Евро 2024. А головата разлика от европейския шампион от 2016 г. е стряскаща - 24:0.

Гонсало Инасио откри резултата в 12-ата минута. Гонсало Рамош удвои в 18-ата. В 34-тата нападателят отбеляза и втория си гол. В добавеното време на първата Гонсало Инасио също реализира второто си попадение.
Диого Жота направи резултата разгромен в 57-ата мин. Рикардо Орта се разписа в 67-ата, за да направи 6:0. Жота направи 7:0 в 78-ата мин. 6 по-късно Бруно Фернандеш вкара за 8:0. Крайното и разгромно 9:0 бе оформено от Жоао Феликс 2 мин преди края на редовното време.


Заради наказание звездата на Португалия Кристиано Роналдо пропусна мача. Един от най-великите играчи не може да играе, тъй като е наказан заради жълти картони.

Още при първото си положение домакините пропускаха да открият.

В 9-ата мин Рамош засече с глава центрирането на Бруно Фернандеш, но ударът на нападателя премина встрани от далечната греда.

3 мин по-късно Португалия откри. Играчите на Роберто Мартинес разигра след корнер. Топката се върна у щатния изпълнител - Бруно Фернандеш. Лидерът на Юнайтед центрира в пеналта, а Инасио засече с глава и порази вратата на Люксембург. Това бе и първи гол за бранителя с националната фланелка.

В 18-ата мин заместникът на Кристиано Роналдо - Гонсало Рамош удвои. Бруно Фернандеш отне топката в опасна близост до наказателното поле на противника. Полузащитникът веднага чукна топката към Бернардо Силва, който веднага изведе Рамош. Нападателят нямаше проблеми с хубав удар по земя порази целта.

Малко след половин час игра резултатът стана класически. В прегръдките на португалците отново бе Рамош. Този път обаче асистенцията бе на Леао, който проби като на парад по лявото крило.

Минута след това удар на Диого Жота срещна гредата. Чист гол изпусна и Бруно Фернандеш. В края на първата част Португалия все пак стигна до още едно попадение - Гонсало Инасио. Попадението бе огледално на откриващия гол - бранителят отново засече центрира на Фернандеш.

В 57-ата минута Бруно Фернандеш изведе Жота зад отбраната на Люксембург. Нападателят на Ливърпул с триково изпълнение прехвърли стража на гостите и резултатът стана разгромен - 5:0.
За халфа на Манчестър Юнайтед пък това бе 3-а асистенция в двубоя.

Чак след час игра дойде първият удар по посока вратата на Португалия. Той бе дело на Барейро, но стражът на европейския шампион от 2016 г. - Коща, нямаше проблеми да улови.

Крушението за Люксембург стана още по-голямо в 67-ата мим. Тогава резервата Рикардо Орта заби шести гол във вратата на малката държава. Футболистът на Брага стреля мощно от от границата на наказателното поле и не остави никакви шансове Антъни Морис.

Жота вкара за 7:0 в 78-ата мин.

Седем минути преди края резултатът стана още по-катастрофален за Люксембург. Орта комбинира добре с Бруно Фернандеш, а футболистът на Манчестър Юнайтед също попадна след голмайсторите. Бруно бе изведен сам срешу вратаря и от точката на дузпата прониза мрежата.

Новото попълнение на Барселона - Жоао Феликс, с майсторско изпълнение от повече от 25 метра вкара за 9:0 2 мин преди края на срещата.

Португалия - Люксембург 9:0

Стартови състави:

Португалия: Коща, Семедо, Диаш, Инасио, Далот, Силва, Данило, Фернандеш, Жота, Рамош, Леао

Люксембург: Морис, Бохнерт, Янс, Шано, Махмутович, Пинто, Санчес, Рупил, Барейро, Синани, Курчи