Селекционерът на националния отбор по футбол на Швеция Яне Андерсон ще напусне поста си, ако тимът не успее да се класира за европейското първенство през 2024 година. Новината бе съобщена както от наставника, така и от Шведската футболна асоциация.

61-годишният Андерсон е начело на скандинавците от 2016 година. Той обаче е силно критикуван в родината си, тъй като шведите имат само 6 точки от пет изиграни мача в квалификационна група "F" и заемат трето място в класирането от пет отбора. Особено болезнено за Швеция бе поражението с 1:3 от Австрия у дома през септември, което остави отбора само с теоретични шансове за едно от първите две места в крайното класиране.

"Единственото нещо, за което мисля, е как да се класира за европейското първенство догодина. Но след загубата от Австрия въпросите за моето бъдеще се увеличиха и затова искам да заявя ясно, че ще напусна, ако тази цел не бъде изпълнена", обясни Андерсон в изявление.

В следващия си мач Швеция гостува на Белгия на 16 октомври. През ноември отборът завършва квалификационния цикъл с мачове срещу Азербайджан и Естония./БТА

Снимка: БГНЕС