Решението на УЕФА да допусне младежките и девическите футболни отбори на Русия до 17 години до официалните турнири коства оставката на шведа Карл-Ерик Нилсон от Швеция, съобщи AP, цитирана от БТА. Той се оттегли като президент на Шведската спортна конфедерация.

Това е много трудно решение да се оттегля, тъй като се чувствах много щастлив на този пост", каза Нилсон в обръщение. „Но е трудно да комбиниран двете роли и това ще повлияе и на доверието в мен на шведския спорт", добави бившият международен футболен съдия. Нилсон обаче ще продължи да бъде един от шестимата вицепрезиденти на УЕФА.

Шведът на практика е номер 2 в йерархията на европейския футбол след президента Александър Чеферин. Нилсон се изказа прорустки и гласува за отпадане на забраната за участие на млади футболисти на срещата в Кипър на 26 септември. В същото време в Швеция гласуваха да не играят срещу руски отбори и да не позволят на спортисти от страна да влизат на територията им. Швеция е домакин на финалите на Европейското първенство за девойки до 17 години през 2024.

Най-малко 12 от 55-те членки на УЕФА, сред които Украйна, Англия и Швеция, заявиха, че няма да играят мачове срещу руски отбори. УЕФА оправда решението си, като заяви, че е нечестно да наказва децата в Русия заради действията на правителството в страната. Младежките отбори трябва да се състезават без национално знаме, химн и символи, като не могат да играят в Русия.