Жестоката война между Израел и терористичната групировка Хамас е водеща световна тема през изминалата седмица, защото хиляди изгубиха живота си, а Ивицата Газа е напът да бъде срината със земята от постоянните бомбардировки. Спортният свят масово призова за край на насилието, но някои от водещите фигури избраха далеч по-деликатен подход, за да угодят и на двете враждуващи страни. Президентът на ФИФА - Джани Инфантино, в това отношение се превърна в истински политик и макар да му отне цяла седмица, за да подреди мислите си, ето, че той го направи днес.

Бих искал да изразя нашите най-дълбоки съболезнования към Израелската футболна асоциация и Палестинската футболна асоциация по повод ужасяващото насилие, което се случи през последните дни. Колкото сърцераздирателно, толкова и шокиращо е да видиш регион, чийто народ е преживял такова дълбоко страдание твърде дълго, да страда още повече. Футболният свят е твърдо солидарен с народа на Израел и Палестина и с всички невинни жертви, които са платили неописуема цена. ФИФА се присъединява към призива за незабавно прекратяване на военните действия и за незабавно облекчаване на страданията на народа, както на Израел, така и на Палестина. Разбира се, знаем, че футболът не може да реши проблемите на света, но може да изиграе дори малка роля за внасянето на светлина на надеждата там, където изглежда, че има само тъмнина напред“, написа Инфантино, цитиран от БТА.

ФИФА винаги е била организация, която на хартия запазва неутралитет в международните конфликти, но президентите ѝ са показвали многократно това свое правило, за да упражняват влияние в спорните среди.