Англия пак тресна Италия в квалификациите за Евро 2024. Хари Кейн и компания разбиха раздирания от проблеми и скандали тим на европейския шампион.

Трите лъва изоставаха след 15 мин, но бързо взеха нещата в ръце. Италианците откриха чрез Скамака. С два гола на капитана си Хари Кейн (31, 77) и един на Рашфорд (57) вицешампионът от миналото европейско си отмъсти за загубата на финала в Лондон преди 3 г.

Англия е на върха в групата с 16 точки. Селекцията на Гарет Саутгейт си подсигури билетите за форума в Германия следващата година.

Италия пък е на трето място с 6 по-малко. Втори е тимът на Украйна с 13, но и мач повече от Скуадрата.

До края на квалификациите за Италия предстоят мачове със Северна Македония и Украйна. Ако не спечелят и двете срещи, европейските шампиони може да не защитават титлата си догодина в Германия.

Трите лъва вече са в серия от 13 поредни победи у дома в европейски квалификации, като в 10 от тях тимът записа чиста мрежа.


В 15-ата мин европейския шампион удари. Ди Лоренцо се включи по десния фланг и получи. Крайният бранител центрира остро в наказателното поле. Там Фратези се размина с топката, но Джанлука Скамака беше на точното място и от няколко метра простреля Пикфорд.

След половин час игра Англия изравни чрез Хари Кейн. Капитанът на Трите лъва реализира от дузпа, която бе отсъдена за нарушения срещу Джуд Белингам.

В 36-ата мин Ел Шаарауи можеше да вкара, но бе изпреварен от стража на Англия.

В края на полувремето пък вратаря на Италия - Донарума, отрази мощен удар на Маркъс Рашфорд.

12 мин след началото на втората част Англия стигна до пълен обрат. Селекцията на Гарет Саутгейт организира смъртоносна контраатака.
Вездесъщият Джуд Белингам отне топката в половината на тима си. Полузащитникът премина като на парад през играч на Италия, след което се понесе към противниковата врата с дрибъл. Точно преди да достигне до наказателното поле, звездата на Реал подаде към Рашфорд. Футболистът на Юнайтед пое топката, нагласи я на десния си крак и я прати неспасяемо в мрежата на Донарума.

В 65-ата мин реферът Клеман Тюрпен спести нарисуван втори жълт картон за Филипс. Играчът на Сити направи груб фаул. По-рано в срещата той вече бе декориран в жълто, но реферът не посмя да го изгони.

Малко след това нов удар на британците бе отразен от Донарума със сетни сили.

Хари Кейн реши всичко в 77-ата мин. Новата голова машина на Байерн (М) се измъкна от опеката на бранителите на Италия и остана очи в очи с Донарума. Разбира се, острието на баварците и английския национален отбор без особени проблеми матира вратаря на Скуадра адзура.
Това бе 7-и гол в 6 мача за нападателя и общо 61-и с националната фланелка.


Англия - Италия 3:1


0:1 Джанлука Скамака (15); 1:1 Хари Кейн (32); 2:1 Маркъс Рашфорд (57); 3:1 Хари Кейн (77)

Стартови състави:

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Магуайър, Трипиър, Филипс, Райс, Фоудън, Белингам, Рашфорд, Кейн

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Скалвини, Ачерби, Удоджи, Барела, Кристанте, Фратези, Берарди, Скамака, Ел Шаарауи