Нюкасъл шокира и разби с 3:0 Манчестър Юнайтед насред „Олд Трафорд“ и се класира за ¼-финалите в турнира за Купата на Лигата на Англия (Карабао Къп). С този категоричен успех над съперника си „свраките“ взеха и сладък реванш от „червените дяволи“ за загубата с 0:2 на финала на надпреварата през февруари.

Така Нюкасъл отстрани от турнира актуалния носител на трофея, след като в предишния кръг стори същото и с шампиона на Англия Манчестър Сити. Напълно заслуженият успех за гостите донесоха Мигел Алмирон (28), 0:2 Люис Хол (36) и 0:3 Джо Уилок (60).

Хората на Ерик тен Хаг изиграха поредния си безобразен мач и регистрираха втори пореден крах у дома с 0:3 след катастрофата в дербито на Манчестър срещу Сити. Така Юнайтед загуби последователни домакински мачове с 3+ гола за първи път от октомври 1962 г. Победата на Нюкасъл пък е най-голямата като гост над „червените дяволи“ от септември 1930 г., когато печели със 7:4. Именно оттогава датира и случаят, в който „свраките“ повеждат с 3:0 в „Театъра на мечтите“, стигайки и до крайния успех над именития си съперник.

Поражението на „Олд Трафорд“ на практика влезе в историята, след като Ман Юнайтед допусна повече поражения в „Театъра на мечтите“ за 10 години след напускането на Алекс Фъргюсън, отколкото за целия 27-годишен престой на Съра начело на отбора - 35.

Тежката загуба със сигурност разклаща още по-сериозно стола и на мениджъра Ерик тен Хаг. Нищо чудно съвсем скоро дори да се стигне и до раздяла нидерландския специалист, ако кошмарното представяне продължи и в Шампионската лига, и във Висшата лига.

Еди Хау пък е на обратния полюс към момента. Специалистът изкова успех над трагичните „червени дяволи“, въпреки че заложи на голяма част от резервните си футболисти. Трябва да се отчете, че все пак и Тен Хаг съхрани част от звездите си.

Двубоят започна лошо за гостите, след като още в 3-ата минута на мача Мат Таргет получи контузия. Така Мигел Алмирон го замени 120 секунди по-късно.

Дебютният точен удар в срещата дойде в 13-ата минута. Антони Марсиал овладя кълбото в пеналта, след което пусна към Каземиро, но Мартин Дубравка се прави с изстрела на бразилеца от около 20 метра.

„Свраките“ нанесоха първия си унищожителен удар в 28-ата минута. Маунт сгреши в центъра и Тино Ливраменто му отне топката. След това бранителят на гостите изведе Мигел Алмирон, който матира Онана с шут в далечния ъгъл – 0:1.

Юнайтед пробва да отговори на предизвикателството. Маунт би отдалеч, но не затрудни Дубравка. В 35-ата минута Межбри пък стреля в аут от около 20 метра.

Само 60 секунди по-късно гостите удвоиха преднината си и съвсем смълчаха трибуните. Джо Уилок нахлу в пеналта и центрира, при което Хари Магуайър не се намеси подобаващо. Изчистването на защитника стигна до Люис Хол, който не се поколеба и от воле препарира Онана за втори път – 0:2.

Почивката дойде при този резултат. По-лошото за домакините беше, че не се виждаше как те ще успеят да се върнат в мача.

Все пак след антракта те подложиха съперника си на сравнително по-сериозен натиск в опит да съживят надеждите си за обрат. В 48-ата минута Марсиал пропусна, след като Дубравка изби удара му в корнер.

Усилия на хората на Тен Хаг обаче така и не се увенчаваха с успех. Териториалното им превъзходство продължи и в следващите минути.

След час игра Джо Уилок нокаутира „червените дяволи“, реализирайки за 0:3. Жоелинтон го намери, след което той напредна мощно през центъра и с удар от 15-на метра принуди Онана да вади топката от мрежата си за трети път.

Четвърт час преди края гостите се разминаха и с четвърти гол във вратата на камерунския страж.  Шон Лонгстаф се добра до зле изчистена топка, но шутът му профуча покрай вратата.

До края хората на Тег Хаг няма сили да вкарат поне почетен гол, за да измият поне малко срама и не успяха да продължат защитата на трофея си. Стадион „Олд Трафорд“ пък затвърди тенденцията, че отдавна не е добре познатата непревземаема крепост.

Манчестър Юнайтед - Нюкасъл 0:3

Голмайстори: 0:1 Мигел Алмирон (28), 0:2 Люис Хол (36), 0:3 Джо Уилок (60)

Манчестър Юнайтед: Онана, Далот, Линдельоф, Магуайър, Регилон, Каземиро, Межбри, Маунт, Гарначо, Антони, Марсиал

Нюкасъл: Дубравка, Ливраменто, Крафт, Дъмет, Таргет, Хол, Лонгстаф, Жоелинтон, Уилок, Ричи, Гордън