Бившият футболист на Барселона Боян Къркич смята, че децата, които преминават през футболните академии трябва да гледат повече към Хоселу Мато, отколкото към Лионел Меси, когато си постовят цели. 33-годишният Къркич, играл още за Рома и Милан, е продукт на школата на каталунците Ла Масия и дебютира в мъжкия състав като 17-годишен, но страдал от публичното внимание, което му причинило и панически атаки.

С футболисти като Ламин Ямал (15), Гави (16) и Педри (17), появяващи се на голямата сцена в ранна възраст, Боян Къркич бе критичен към внедряването на младоците при професионалисти, в повечето случаи, прескачайки младежкия тим Барса Атлетик.

"15-годишните момчета вече искат да отидат и да тренират с дублиращия отбор, а 16-годишните искат да тренират с първия тим. Нормализираме нещо, което не е нормално", смята Къркич.

Последният дебютирал в мъжкия състав на Барселона бе 16-годишният Марк Гиу, който дори се разписа при в първия си мач. Той получи шанс в отсъствието на контузения Роберт Левандовски.

"Икономическият аспект има огромно влияние, защото става почти задължително за отборите да залагат на по-млади хора. Ситуацията кара всички да вървят прекалено бързо, а това трябва да спре. Говорим за деца, които още учат. Идеалното би било те да растат в школите на клубовете. Трябва да запази ценността на участието в младежките отбори. Има доста голяма разлика от това да влезеш в първия тим на клубове като Реал Мадрид, Валенсия или Манчестър Сити. Усилието трябва да бъде оценено", каза още Боян Къркич пред испанският вестник "Ас".

В документален филм за него, публикуван наскоро, Боян Къркич разказва: "Винаги съм искал да предам опита, който имам като футболист. Хората мислят, че е красиво, но има много страдание и усилия. Исках да разкажа това, което съм преживял. Става дума за моята лична ситуация и изпраща послание, че не Лионел Меси трябва да бъде примерът, защото Меси, Кристиано Роналдо или Рафаел Надал не са обикновени случаи и не могат да бъдат пример за младите хора. Те са изключителни. Успехът не е това, а може да бъде постигнат при много други сценарии."

Боян Къркич смята още, че спортистите се стремят към бърз прогрес подобно на Меси, Роналдо или Надал, но те са изключение от правилото, а други с по-плавна траектория на развитие са по-добър пример, включително нападателят на Реал Мадрид Хоселу Мато.

"За мен Серхио Каналес е успешен спортист, защото контузи коляното си три пъти, а стигна до националния отбор, а Хоселу пристигна в Реал Мадрид на 33 години. Те също са успешни истории", заяви бившият футболист.