Футболната асоциация (ФА) на Англия разследва дали Сандро Тонали е нарушил правилата за залагане, след като се присъедини към Нюкасъл.

23-годишният италиански полузащитник, който премина при "свраките" от Милан за 55 милиона британски лири през лятото, беше наказан за 10 месеца от Италианската футболна федерация.

Твърди се, че Тонали е залагал на мачове с участието на бившите си клубове Бреша и Милан по време на престоя си в тях. Впоследствие забраната беше потвърдена от ФИФА, след като той призна вината си по време на разследването на незаконни залагания.

Информационната агенция PA разбира, че ФА сега разследва дали той е участвал в залагания на футболни срещи след преместването му в Англия.

Спортният директор на Нюкасъл Дан Ашуърт призна, че разследването срещу Тонали е било "огромен шок".

"Беше огромен шок, огромна изненада. Справянето с това беше ново за всички нас. Дойде от нищото", каза Ашуърт.

"За първи път разбрахме за това, когато имаше обвинение към него в социалните медии. Говорих с негови представители и всичко след това се случи много бързо. Първата ни мисъл беше да защитим Тонали, той е част от нашето семейство и да му дадем помощ и подкрепа, от която се нуждаеше. Искахме да разберем какво точно се е случило и да работим прозрачно с властите", добави той.

"Сандро искаше да си признае от самото начало. Наистина беше шокиращо. Стигнахме до петък, когато наказанието беше потвърдено от италианската федерация, ФИФА и от английската футболна асоциация", каза още Ашуърт.

Санкцията означава, че Тонали няма да има право да играе до 27 август 2024 година и спортният директор на английския тим знае, че това ще бъде голяма липса за отбора.

"Като всеки играч, той ще ни липсва, разбира се, той е класен футболист. Тези неща се случват във футбола, но очевидно, когато се случва в този контекст, това не е нещо, което вие очаквате. За мен, от момента, в който се случи, ти се вглеждаш в себе си и се питаш "Какво можехме да направим по-добре? Какви са поуките, извлечени от това? Можехме ли да знаем? Трябваше ли да знаем?", коментира той.

"Занимавам се с това от 16 години и нищо подобно не се е случвало досега. Ние се гордеем с привличането на правилните играчи. Всички сте видели, че културата и сплотеността в тима е изключително силна и това не е случайно. Прекарваме огромно количество време в обсъждане на характера, както и на личността спортиста", заяви Ашуърт.

В допълнение към наказанието, Тонали беше глобен с 20 хиляди евро и ще се подложи на осем месеца терапия, както и серия от публични изяви.

Междувременно мениджърът Еди Хау потвърди, че италианецът все още тренира с клуба.

"Той тренира с нас и започна това самотно пътуване – казвам самотен, той е около съотборниците си, но ние играем толкова много мачове в момента, че много от неговите занимания ще бъдат индивидуални", каза Хау на петъчната си пресконференция.

"Ще бъде наистина психическо изпитание за него да премине през този период и да стане по-добър играч, което определено е нашата цел като треньори и ще се опитаме да му помогнем. Ще бъде трудно за него със сигурност", допълни мениджърът.

Ашуърт повтори думите на Хау и добави: "Първата ни задача е да се грижим за него и да го подкрепяме. Вероятно за него е по-трудно от всеки друг".