Жота, Габри Вейга, Рубен Невеш, Роберто Фирмино и Сергей Милинкович-Савич са първите в списъка със звезди, които вече се оплакват от живота си в Саудитска Арабия. Те все по-сериозно мислят за завръщане в европейския футбол.

Играчите, които избраха да преминат в Саудитска Арабия през лятото, привлечени от невероятните заплати и гаранцията, че ще бъдат титуляри, вече искат да се махнат от там само след три месеца, пише "Труд".

Животът извън терена не е това, което някои звезди са си представяли. Gazzetta dello Sport разбра кои са имената, които скоро могат да напуснат саудитската лига.

Първият в списъка е Жота. Купен за 29 милиона евро от Селтик, португалецът не е играл от 1 септември в Ал-Итихад в шампионата, като единствените му участия оттогава бяха в азиатската Шампионска лига. 24-годишният крайно ляв защитник беше премахнат от списъка с допустими чужденци за местния шампионат и тази ситуация се следи отблизо от Тотнъм, който би искал да го вземе под наем до края на сезона, но със заплата, която ще плащат саудитците - 12 милиона евро годишно.

Габри Вейга, първият трансфериран младок в Саудитската професионална лига, за когото Селта Виго получи 30 милиона евро, е използван в почти всички мачове на Ал-Ахли, но е сменян често. Испанският младежки национал отбеляза само един гол и има една решаваща асистенция, не се адаптира към живота извън терена и реалностите на арабския свят. Неговият бивш отбор от Ла Лига научил за оплакванията му и Селта обмисля трансфер под наем през януари 2024 г.

И за Рубен Невеш има възможност за завръщане на Стария континент. Закупен за 55 милиона евро от Уулвърхемптън, 26-годишният португалски дефанзивен полузащитник е играч на Ал-Хилал и участва във всички турнири плюс Азиатската Шампионска лига. Интересът на Нюкасъл напоследък се засили и се говори за негов трансфер (където мениджърът Хау го иска), в клуб, собственост на шефовете на Ал-Хилал. Ходът може да бъде забранен от Висшата лига и ако не е възможно, Невес ще се обърне към сделка с Арсенал.

Един от първите с трансфер в Саудитска Арабия, Сергей Милинкович-Савич, не се адаптира към Ал-Хилал, въпреки че има забележителни постижения: три гола и две асистенции в десет шампионатни мача. Привлеченият за 40 милиона евро сръбски национал няма да откаже завръщане в Европа, освобождавайки и място за чужденец в отбора. 

Майкъл Еменало, футболният директор на саудитската лига, обяви, че се работи по нова огромна вълна от трансфери, "но само на играчи от категория "А". Като Осимен, Бруно Фернандес, Варан, Каземиро, Санчо или Салах.