Барселона измъкна изключително ценна победа с 1:0 над Атлетико Мадрид в дербито от 15-ия кръг на испанската Ла Лига. Скъпоценният успех за домакините донесе Жоао Феликс, който играе под наем за „блаугранас“ именно от състава на „дюшекчиите“.

Той се разписа в 28-та минута във вратата на Ян Облак и донесе победата и важните 3 точки. По този начин Феликс реализира дебютния си гол в дербитата между двата отбора, в които е участвал. Любопитното е, че го стори още с първото си с екипа на каталунците, докато в 8 с този на „дюшекчиите“ не прати топката в мрежата на Барселона нито веднъж.

Двата тима изиграха много напрегнат двубой, оцветен с цели 10 жълти картона от съдията  Хосе Санчес – 6 за Барселона и 4 за Атлетико Мадрид

Каталунците трябва да са благодарни и на резервния си вратар Иняки  Пеня, който отново пази вместо Марк Андре Тер Стеген. Той извади куп положения и изигра ключова роля за спасяването на победата на хората на Шави Ернандес.

И двата отбора треснаха по веднъж и гредите. В 58-ата минута Рафиня нацели страничния стълб, а 79-ата минута бившият играч на домакините Мемфис Депай разтресе горния дирек на Пеня.

С добавените 3 точки Барселона отново се върна на третото място с 34 точки, измествайки именно Атлетико Мадрид, който е 4-ти с 31 пункта. Хората на Чоло Симеоне обаче са с мач по-малко.

Дербито на Олимпийския стадион „ Луис Компанис“ едва не започна с гол от съблекалнята за каталунците. Педри намери отлично Рафина, който счупи кръста на Ермосо, но отправи крайно разочароващ удар. След това защитата на „дюшекчиите“ успя да блокира шут на Левандовски.

Домакините продължиха да атакуват надъхано и полският нападател пробва удар с глава в 6-ата минута, но не се получи и кълбото мина покрай целта.

Атаките на „блаугранас“ не спираха. В 12-ата минута Кунде центрира към Левандовски, който би от воле, но топката профуча над вратата.

Логичното се случи в 28-ата минута. Тогава Рафиня подаде към Жоао Феликс, който се справи с опеката на Молина, озова се са сам срещу Ян Облак и прати топката в мрежата на отбора, от който премина под наем в Барса за 1:0. Той копна топката над словенския страж.

Гостите пробваха да се вдигнат. Шут на Гризман бе блокиран няколко минути по-късно. Малко преди почивката Облак спаси „дюшекчиите“ от втори гол. Той показа страхотен рефлекс при удар на автора на първото попадение Жоао Феликс.

След антракта битката на терена продължи на бързи обороти. И двата отбора играеха солидно, като и дюшекчиите тръгнаха по-смело напред, търсейки изравняването. Домакините пък пробваха да се възползват от оголването на защитата на мадридчани.

В 58-ата минута Рафиня намаше късмет. Той се справи с вратаря Ян Облак, но тресна гредата след тупалка от над 20 метра.

Гостите отговориха с неточен удар на Гризман. В 79-ата минута и дюшекчиите треснаха греда, което ги лиши от гол във вратата на Пеня. Бившият футболист на Барселона Мемфис Депай шутира о пряк свободен удар, но Иняки Пеня успя да отбие с върха на пръстите, а кълбото се отби и в напречния стълб.

В 86-ата минута Левандовски профука страхотен шанс  да сложи точка на спора, след като не уцели целта от страхотна позиция.

До края атаките не спираха, а Барса удържа ценната победа, след като в 4-ата минута на добавеното време Иняки Пеня направи феноменално спасяване на изстрел на резервата Анхел Кореа от пеналта.

Барселона – Атлетико Мадрид 1:0

Голмайстори: 1:0 - Жоао Феликс (28)

Барселона: Пеня, Кунде, Араухо, Кристенсен, Кансело, Гюндоган, Педри, Де Йонг, Феликс, Рафиня, Левандовски

Атлетико Мадрид: Облак, Хименес, Витсел, Ермосо, Молина, Коке, Рикелме, Йоренте, Де Пол, Гризман, Мората