Новата 2024 година ще бъде изпълнена с интересни събития в света на спорта. Ето част от най-вълнуващите от тях:

1. Купата на африканските нации (13 януари – 11 февруари) – 24 отбора ще се впуснат в битка за титлата шампион на Африка в 34-то издание на надпреварата. Домакин ще бъде Кот д‘Ивоар, а Сенегал ще защитава трофея си от последното издание. Феновете на футбола ще могат да наблюдават част от най-добрите футболисти в света, сред които Мохамед Салах (Египет), Виктор Осимен (Нигерия), Ясин Буну (Мароко), Андре Онана (Камерун), Рияд Марез (Алжир), Садио Мане (Сенегал) и други. Разбира се, това ще ощети отборите в Европа, които в продължение на няколко седмици ще загубят основни футболисти.

2. Аустрелиън Оупън (14-28 януари) – Феновете на тениса с нетърпение очакват завръщането в игра на бившия номер в света Рафаел Надал. За последно испанецът игра именно в Откритото първенство на Австралия през миналия януари, след което пропусна остатъка от годината заради контузия. Сега двукратният шампион ще се завърне в Мелбърн може би за последен път в кариерата си. Фаворит в турнира без съмнение е десеткратният победител и лидер в световната ранглиста Новак Джокович. Българските фенове ще гледат с надежди случващото се в Австралия след страхотния завършек на сезона от страна на Григор Димитров, който се изкачи до 14-то място в световната ранглиста и ще търси силен резултат в Мелбърн.

3. Сезонът във Формула 1 (2 март – 8 декември) – Най-престижното автомобилно състезание в света неизменно приковава погледите на любителите на високи скорости. Макс Верстапен наложи тотално доминация в последните две години и вече е трикратен световен шампион. Ще успее ли някой да спре нидерландския пилот на Ред Бул тази година? Британецът Люис Хамилтън не трябва да бъде отписван и продължава да преследва рекордна осма световна титла. Календарът предвижда 24 старта, като първият ще бъде в Бахрейн на 2 март, а последният Абу Даби на 8 декември.

4. Финалът на Шампионска лига (1 юни) – Мачът за трофея в най-престижния европейски клубен турнир ще се играе на стадион „Уембли“ в Лондон на 1 юни. Манчестър Сити защитава титлата си от миналата година и е един от основните фаворити за нов триумф, а Барселона се завръща в елиминационната фаза след двугодишно отсъствие. Реал Мадрид, Ливърпул и Байерн Мюнхен са другите основни претенденти за европейския трон, а Арсенал ще играе в осминафиналите за първи път от седем години насам. Жребият за осминафиналите размина големите фаворити, което означава, че можем да очакваме звездни сблъсъци в следващите етапи.

5. Копа Америка (14 юни – 13 юли) – САЩ ще приеме 48-то издание на първенството на Южна Америка, в което по традиция участие взимат и водещите отбори от Северна Америка. 16 отбора ще се борят за трофея, а домакините ще посрещнат мачовете на цели 14 стадиона. Лионел Меси и неговите съотборници от Аржентина ще защитават титлата, спечелена през 2021 година.

6. Евро 2024 (14 юни – 14 юли) – След експеримента с турнира, разпръснат из целия континент, този път традиционната футболна сила Германия ще приеме европейското първенство. 24 тима ще се включат в 17-то издание на надпреварата, а Италия ще защитава трофея, спечелен преди три години с победа над Англия във финала. Именно Англия е сочена за фаворит за титлата от букмейкърите, според които с голям шанс са още Франция, Германия, Испания и Португалия. Финалът на Евро 2024 ще се игра не 14 юли в Берлин.

7. Олимпийските игри в Париж (26 юли – 11 август) – Олимпиадата е най-голямото световно събитие, не само в областта на спорта. Най-добрите атлети в света ще се съберат в столицата на Франция, за да реализират мечтата на всяко едно дете, захванало се със спорт. Очаква се участие да вземат около 10 500 спортист от цял свят, които ще се борят за 329 комплекта медали в 32 различни спорта. Дебют в програмата на Игрите ще направи брейкингът (брейкденсинг), а скейтбордингът, спорното катерене и съфингът запазват своето място в програмата, присъединявайки се към 28-те основни спорта. За съжаление на България, каратето отпада от програмата и Ивет Горанова няма да има възможност да защитава олимпийската си титла. В нейно отсъствие най-големите надежди на България за златен медал са на плещите на грациите в художествената гимнастика и щангиста Карлос Насар. Между 28 август и 8 септември в Париж ще се проведат Паралимийските игри. /БГНЕС