Изминалата 2023 г. ще се запомни с много сензационни резултати. Сред тях са победата на Саарбрюкен срещу Байерн за Купата на Германия и чудесата на фарьорците от Клаксвик в европейските турнири. Няма да пропуснем подвига на казахстанския Тобол, поредната срамна страница за германския национален отбор, както и незабравимия обрат на Зрински срещу АЗ Алкмаар.

Никола Стефанов от „Тема Спорт“ подбра 10 от шокиращите мачове през последните 12 месеца, както ги видяхме ние.

АСТЪН ВИЛА – СТИВЪНИДЖ 1:2

ФА Къп, 8 януари

ФА Къп по традиция е турнир, в който изненадите са част от уникалния чар на надпреварата. Класически пример за това е четвъртодивизионният Стивънидж, който шокира елитния Астън Вила и изхвърли бирмингамци след невероятен обрат. Домакините водеха чрез Сансон (33), но допуснаха 2 гола в последните минути, които бяха дело Джейми Рийд (88-дузпа) и Дийн Кембъл (90).

Другата сензация, на която станахме свидетели в турнира ФА Къп, е представянето на друг клуб от четвъртото ниво – Гримзби, който успя да стигне чак до четвъртфиналите, елиминирайки по пътя си елитния Саутхемптън с 2:1, при това като гост.

ФЕРЕНЦВАРОШ – КЛАКСВИК 0:3

Шампионска лига, 19 юли

Изумителна история написаха смелчаците от скромния Клаксвик. Тимът от Фарьорските острови, който се помещава в градче с около 5000 души население, успя да сътвори куп сензации в предварителните кръгове на Шампионската лига, а приказката започна в унгарската столица, където, меко казано, изненадващо бе разбит Ференцварош с 3:0. Фарьорците продължиха с подвизите, елиминирайки и шведския шампион Хекен, а в групите на Лигата на конференциите се добраха до 0:0 с френския Лил. Така историческото европейско пътешествие на Клаксвик за мнозина бе най-впечатляващото през целия сезон.

БАЗЕЛ – ТОБОЛ 1:3

Лига на конференциите, 27 юли

Казахстанският Тобол поднесе една от сериозните сензации в Лигата на конференциите, след като елиминира Базел. Макар че швейцарците спечелиха с 2:1 като гости, с общ резултат 4:3 напред продължиха казахстанците, които триумфираха седмица по-рано с 3:1 на „Санкт Якоб Парк“. Срамът за Базел е голям на фона на факта, че само няколко месеца по-рано швейцарският евробоец игра полуфинал в същия турнир (загубен от Фиорентина).

В Лигата на конференциите отборът от Андора на име Интер Клуб д’Ескалдес също дочака своя мъничък миг слава, побеждавайки шотландския Хибърниън с 2:1, но след това не успя да продължи напред, тъй като загуби реванша с 1:6.

ГЕРМАНИЯ – ЯПОНИЯ 1:4

контрола, 9 септември

И ние се кахърим, че националният ни отбор е зле, но какво да кажат в Германия? През 2023 г. Бундестимът продължи стремглавото си пропадане, след като бе направен за посмешище от Япония, и то насред Волфсбург – 1:4.

Статистика е направо покъртителна за домакините. Техните точни удари бяха 3, а за японците – 11. Селекционерът Флик бе уволнен незабавно, а дошлият на негово място Юлиан Нагелсман не успя да подобри особено представянето и резултатите на маншфата. Така броени месеци преди домакинството на Евро 2024 Германия изпрати една от най-слабите си години в исторически план.

ЗРИНСКИ МОСТАР – АЗ АЛКМААР от 0:3 до 4:3

Лига на конференциите, 21 септември

За Босна и Херцеговина 2023 г. също бе историческа. Страната за първи път имаше отбор в групова фаза на евротурнирите – Зрински Мостар. И още в първия мач от ЛК сензацията се случи. Зрински изоставаше с 0:3 от АЗ Алкмаар на почивката. Второто полувреме бе запомнящо се и историческо, след като Зрински събра сили за знаменит обрат до 4:3. Е, в крайна сметка босненците спечелиха само още 1 точка и завършиха на последно място в група Е, но голямата радост от грандиозния обрат завинаги ще остане в паметта на клуба и неговите фенове.

Голям шок в групите на ЛК предизвика и представянето на Нордселанд (Дания), който разби у дома Лудогорец със 7:1 и Фенербахче с 6:1, но въпреки това отпадна.

СААРБРЮКЕН – БАЙЕРН 2:1

Купа на Германия, 1 ноември

Байерн продължава хегемонията си, но сюрпризира неприятно своите привърженици. Тимът, воден от Томас Тухел, записа голям провал и отпадна от Купата на Германия на 1/16-финалите след загуба от скромния Саарбрюкен.

Третодивизионният тим спечели геройски с 2:1 с победен гол в шестата минута на добавеното време и хвърли бомбата в турнира.

Байерн поведе в 16-ата минута чрез Мюлер, но допусна обрат, след като Зонтхаймер изравни в продължението на първата част. В последните секунди Марсел Гаус хвърли феновете на домакините в екстаз с втори гол.

До края на годината Байерн допусна шокираща загуба и в Бундеслигата – 1:5 от Айнтрахт Франкфурт.

АЦЕНЕТА – САРАГОСА 2:1

Купа на краля, 14 ноември

Клуб с традициите на Сарагоса, който има 58 сезона в испанския елит и триумф за КНК през 1995 г., от няколко години е затънал в посредственост, а поредната горчива хапка, която трябваше да преглътнат феновете, бе поднесена за Купата на краля – отпадане от петодивизионния Аценета с 1:2. Мачът започна отлично за Сарагоса, след като Мойехо откри в 21-вата мин. В този момент нищо не предвещаваше, че това ще се превърне в резил, но анонимниците от Аценета обърнаха до 2:1. А това не е единствената сензация от есента в Купата на краля, тъй като елитните Кадис и Алмерия отпаднаха от отбори от четвъртото ниво – съответно Арандина (1:2) и Барбастро (0:1).

АЗЕРБАЙДЖАН – ШВЕЦИЯ 3:0

Евроквалификация, 16 ноември

Като цяло Швеция се превърна в едно от големите разочарования на евроквалификациите. Гордата футболна нация, която почти никога не пропускаше големи форуми, този път се провали с гръм и трясък, което доведе и до края на управлението на селекционера Яне Андерсон. Скандинавците така и не успяха да намерят лицето си, а върхът на слабото им представяне бе загубата с 0:3 от аутсайдера Азербайджан. В Баку за култовия успех на домакините се разписаха Емин Махмудов (3, 89) и Ренат Дадашов (6), а Швеция не успя да стигне до по почетен гол дори след червения картон на Мустафазада (57).

Квалификациите предложиха още сензации, сред които Казахстан – Дания от 0:2 до 3:2, Молдова – Полша 3:2, Люксембург – Босна 4:1 и Албания – Чехия 3:0.

НАПОЛИ – ФРОЗИНОНЕ 0:4

Купа на Италия, 20 декември

Фрозиноне хвърли бомбата в турнира за Купата на Италия, след като шокира шампиона Наполи, побеждавайки го с 4:0 като гост на неговия стадион „Диего Армандо Марадона“ в среща от 1/8-финалите на надпреварата.

Така Фрозиноне за първи път в историята си стигна до Топ 8 в турнира, а срамът остана за Наполи, който тотално се сгромоляса след спечелването на титлата в Серия А през пролетта.

УСВ ХЕРКУЛЕС – АЯКС 3:2

Купа на Нидерландия, 21 декември

Календарната 2023 г. се превърна в една от най-кошмарните за Аякс. Амстердамци претърпяха куп унижения, а за капак отпаднаха от аматьори за Купата на Нидерландия. Това се случи на 21 декември, когато четвъртодивизионният УСВ Херкулес смрази селекцията на Джон ван’т Шип с 3:2. Изоставайки с 0:2 в 82-рата минута, Аякс сякаш успя да се спаси с късни голове на Броби и Акпом. Херкулес обаче успя да вкара трето попадение чрез Гротенберг в третата минута на добавеното време. Треньорът на аматьорския тим Рене ван дер Куй бе дал точно 2 процента шанс на отбора си преди мача, а наставникът на Аякс изобщо не присъства, тъй като пътува за сватбата на сина си в Австралия.

Снимка: БГНЕС