ФИФА иска да започне дебат за определяне на сумите за футболни трансфери чрез алгоритъм, вместо практикувания в момента начин клубовете да договарят цената на базата на пазарната стойност за договорени играчи.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино използва обръщението си по време на годишната правна конференция, която закри в Токио, за да възстанови една идея, която се разпространява от няколко години за реформи на глобалния трансферен пазар, който сега е на стойност повече от 10 милиарда долара годишно.

"Сега повече от всякога е фундаментално за нас да говорим по тези и други теми", каза Инфантино пред футболните юристи.

"Например да обсъдим възможността да използваме алгоритъм за оценка на стойността на трансферите суми, за да увеличим прозрачността в трансферната система и да помогнем на всички заинтересовани страни във футбола", каза шефът на ФИФА.

Не е ясно как одобрен от Световната футболна централа метод за определяне на таксите ще бъде приет от клубове, чиито възможности за продажба ще бъдат ограничени, или как ще се съобрази със законодателството за конкуренцията в Европейския съюз.

Решение на Европейския съд в Люксембург по делото срещу Суперлигата преди шест седмици не даде на футболните УЕФА и ФИФА пълната победа, която искаха за техните регулаторни правомощия.

Интересът на ФИФА към алгоритъм за определяне на сумите се проявява от време на време, откакто се създаде работна група за трансфери през 2017 година, докладваща на комисия, включваща делегати от клубове, лиги и синдикати на играчи. Предложение обаче не последва.

През същата година беше договорена рекордна сделка за трансфер, която все още е в сила - 222 милиона евро (сега 241 милиона долара), които Пари Сен Жермен плати на Барселона за бразилския нападател Неймар.

Седмици по-късно Килиан Мбапе също се присъедини към ПСЖ от тогавашния шампион на Франция Монако в сделка за около 180 милиона евро (сега 196 милиона долара). Никаква друга трансферна такса не е платена оттогава и ПСЖ може да не получи никаква такса, ако Мбапе напусне като свободен агент, когато договорът му изтече през юни.

ФИФА харчи милиони долари всяка година, за да помогне за финансирането на магистърски курс и звено за футболни изследвания в университета в Нюшател (Швейцария), което твърди, че работи върху алгоритъм за стойността на трансфера от 2010 година./БТА

Снимка: БГНЕС