Демократична република Конго се класира за полуфиналите на Купата на африканските нации след успех с 3:1 над Гвинея. В игра за гвинейците в края на двубоя се появи защитникът на Ботев Пловдив Антоан Конте. Той обаче не успя да повлияе по някакъв начин за крайния резултат.

Началните минути на двубоя в Абиджан бяха по-добри за отбора на Гвинея, който след като създаде няколко опасности пред вратата на конгоанците, успя да открие в 20-ата минута. Точен бе Мохамед Байо, който се разписа от дузпа, която сам си спечели.

Преднината на гвинейците обаче се задържа само шест минути. При едно центриране от корнер защитата на Гвинея не успя да изчисти добре топката, тя попадна у Шансел Мбемба и той от близка дистанция бе точен за 1:1.

До почивката нов гол не падна, но през втората част ДР Конго взе инициативата в играта. "Леопардите" стигнаха до дузпа в 65-ата минута, отсъдена за нарушение на защитника на Кайзериспор Жулиан Жанвие. От 11-те метра Йоан Уиса не сбърка и даде преднина от 2:1 на конгоанците.

Крайното 3:1 бе оформено в 82-рата минута, когато Артур Масуаку реализира много красиво попадение директно от пряк свободен удар.

В добавеното време на мача в игра за Гвинея влезе Антоан Конте, който замени Ибрахим Диаките.

На полуфиналите ДР Конго ще срещне победителя от двойката между Мали и домакина на Купата на африканските нации Кот д'Ивоар.