Европейската футболна централа (УЕФА) ще включи най-малко две жени в Изпълнителния комитет на организацията, след като управителният орган на евроцентралата прие промени в устава си по време на Конгреса във френската столица Париж по-рано днес.

Изявлението на Александър Чеферин, че няма да се кандидатира отново за президент на УЕФА през 2027 година засенчи останалите задачи в дневния ред, пише агенция "Ройтерс" като добавя, че са били одобрени всички предложени изменения в устава на европейската футболна федерация. Това включва разпоредба да има поне две жени членове на Изпълнителния комитет.

"Между другото, добавихме и женска позиция. Сега едно предложение за вас, тъй като виждам всички мъже тук, трябва да помислите за равенството между половете, тъй като от вас като спортни журналисти също не виждам много статии за това", заяви Чеферин на пресконференцията след Конгреса.

Двама нови членове на Изпълнителния комитет бяха ратифицирани за четиригодишен мандат, Насер Ал-Хелаифи от Пари Сен Жермен и Мигел Анхел Гил Марин от Атлетико Мадрид.