Бившият бразилски национал Дани Алвеш беше осъден в Барселона на четири години и шест месеца затвор за изнасилване. Футболистът, заедно с адвокатката си Инес Гуардиля, прокурорът - Елизабет Хименес и жертвата Естер Гарсия, научиха лично решението на съда след процеса, започнал на 7 февруари.

Според цитирания от "Труд" вестник "Марка" обаче Алвеш може да прекара много по-малко време в затвора. Той е там от 20 януари 2023 г. и вече може да отговаря на условията за освобождаване през май тази година. Решението, постановено от Върховния съд на Каталуния, все още не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния съд, което адвокатът на Алвеш вече обяви.

Ако жалбата бъде уважена, има шансове за някакви облаги. В момента, в който е излежал една трета от присъдата си, Алвеш може да получи одобрение за частичен престой в затвора, което означава само да спи и да прекарва осем часа на ден там. 

Друг шанс за намаляване на присъдата е доброто поведение и развитието на културни и професионални дейности в затвора, както и изплащане на обезщетение на жертвата (той вече е платил 150 000 евро).

Снимка: БГНЕС