Йон Дал Томасон иска да промени футболната философия на Швеция и да наложи офанзивен стил на игра в националния отбор, заяви той на пресконференция по-рано днес. Датчанинът бе назначен на поста само преди дни, а днес бе представен от генералния секретар на федерацията Андреа Молерберг и бившия национал Ким Шелстрьом.

"Моята задача е да създам идентичност на този отбор и искам тя да бъде офанзивна. Това е предизвикателство, което чакам с нетърпение", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Томасон е обучаван в датската школа, която е повлияна от нидерландския стил с повече къси пасове и плавно преливане между защита и нападение, докато в Швеция традиционно се практикува директен футбол. Не случайно през годините селекционери на отбора са били Рой Ходжсън и Боб Хютън, продължават от Ройтерс.

Томасон е добре запознат с този аспект, тъй като е играл многократно срещу Швеция като футболист на датския национален отбор. Бившият нападател обаче има още по-богат опит като треньор, тъй като изведе Малмьо ФФ до титли на Швеция през 2020 и 2021.

"Чакам с нетърпение да започна ново приключение в тази прекрасна страна и с тези фенове. Целта ни е да наложим офанзивен стил на игра и да се забавляваме на терена. Надявам се това да се хареса на привържениците и те да ни подкрепят", каза още Томасон.

Задачата на датчанина обаче няма да бъде лесна, тъй като в последните години националният отбор бележи спад в представянето си. Шведите пропуснаха европейското първенство през 2021 и световното през 2022, а освен това няма да играят на континенталния шампионат в Германия идното лято.

"Най-вероятно ще има възходи, ще има и падения, но ще ги правим заедно. От днес започва нова ера", категоричен е той.