Решението на ФИФА да разшири Световното първенство през 2026 година до 48 участници ще даде голям шанс на Шотландия да се завърне на финалите след близо 30-годишно отсъствие, пошегува се президентът на ФИФА Джани Инфантино, когато приветства класирането на "гайдарите" за Евро 2024.

Шотландия се класира за Мондиал 98, където завърши на последно място в група "А" след Бразилия, Норвегия и Мароко. Островитяните не успяха да спечелят право на участие в последните шест издания на Световния шампионат, в който играха 32 отбора.

"Шотландия се класира за Европейското първенство по брилянтен начин. Разкривам ви една тайна. Решихме да увеличим участниците от 32 на 48 тима, за да позволим и на шотландския отбор да играе на финалите. Шотландия ще има страхотен шанс и ако се класира, сигурен съм, че феновете ще се забавляват изключително много", заяви Инфантино, цитиран от БиБиСи.

В събота президентът на световната футболна централа Инфантино присъства на двубоя от Висшата лига между Сейнт Мирън и Абърдийн (2:1).

"Гайдарите", които ще играят на финалите на втори пореден Европейски шампионат, пропуснаха Мондиал 2022, отпадайки в баражите срещу Украйна.