Европейската футболна централа (УЕФА) призна, че собствените й планове за състезание в стила на Суперлигата биха унищожили интереса към вътрешните първенства в различните държави.

През 2019 година ръководният орган на европейския футбол сериозно обмисляше въвеждането на нов клубен формат, включващ промоция и изпадане, където класирането за следващия сезон да се определя от представянето в евротурнирите за някои състави. Предложението имаше някои прилики с последната версия на планираната европейска Суперлига с 64 отбора, представена от нейния организатор A22 през декември.

На предложението на УЕФА от 2019-а яростно се противопоставиха местните лиги, които критикуваха затворения характер на формата, а заместник-генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети каза, че критиките към тези планове и към Суперлигата са основателни.

„Помислете за сценарий, при който редица клубове вече знаят, че са участници в Европа, те са във висшата лига (на Суперлигата), каквото и да е това. Какво ще се случи с тях? За какво се борят?“, попита Маркети, цитиран от агенция ДПА.

„Не бихме могли честно да кажем, че няма да има въздействие върху лигите. Съвсем очевидно е. Нуждаем се от стимула за класиране за евротурнирите, особено за Шампионската лига. Това е твърде важно за лигите“, добави Джорджо Маркети.

В крайна сметка УЕФА се спря на нов формат за своите клубни състезания, които да започнат от следващия сезон.