Ливърпул разнебити с 6:1 Спарта Прага в реванша от 1/8-финалите на Лига Европа. Така хората на Юрген Клоп продължават похода си към трофея от втория по сила евротурнир с общ резултат 11:2.

Мърсисайдци не подходиха никак лежерно на „Анфийлд“, въпреки че преди седмица разбиха съперника си с 5:1 на неговия стадион в чешката столица. Домакините нанесоха своя унищожителен удар, нокаутирайки съперника си в рамките на 7 минути, през които забиха цели 4 гола в мрежата на Виндал.

Кошницата на стража на чехите напълниха Дарвин Нунес, Боби Кларк, Мохамед Салах, Коди Гакпо на два пъти и Доминик Собослай. С това свое попадение египтянинът, който за първи път от януари насам започна като титуляр, пренаписа историята на Ливърпул. В 10-ата минута на двубоя Салах реализира за 3:0, а голът му беше под №20 за него от началото на сезона. Така той се превърна в първия футболист на клуба, който вкарва 20 или повече попадения в седем поредни сезона.

С класирането си за четвъртфиналите Ливърпул регистрира шестото си достигане до тази фаза от евротурнирите в 8 –ия си сезон в тях под ръководството на Юрген Клоп.

Мохамед Салах най-накрая се завърна в титулярния състав. Мърсисайдци подходиха изключително сериозно към втората среща, въпреки че имаха комфортен аванс още след мача с в Прага, където сразиха чехите с 5:1.

Домакините натиснаха съперника си и още в 7-ата минута Дарвин Нунес матира Виндал за 1:0 след шут по земя след пас на Соблослай.

В редиците на чехите цареше тотален смут в защита, а паниката им доведе до още две светкавични попадения в тяхната мрежа. Първо младокът Боби Кларк само 60 секунди по-късно удвои, възползвайки се от груба грешка в отбраната на чехите. Салах направи преднината на своите класическа в 10-ата минута, след като наказа нов гаф в защитата на Спарта, реализирайки 20-ия си гол от началото на сезона, което го превърна в първия футболист в историята на Ливърпул, вкарал поне 20 попадения в 7 поредни сезона.

Четвъртият нокаутиращ удар на мърсисайдци дойде в 14-ата минута. Тогава Салах осъществи двойно подаване с Нунес, слес което последва пас към Коди Гакпо, а нидерландецът не сгреши от десетина метра – 4:0.

Следващите минути бяха по-спокойни с оглед началото на срещата. В 25-ата все пак Мохамед Салах проби опасно отдясно, той с намери с петичка включилия се Доминик Собослай, а унгарецът прати пас отново около бялата точка, но след това топката бе изчистена.

Десет минути след това Дарвин Нунес получи от Салах и от близка дистанция не успя да нацели добре топката и я прати високо над напречната греда.

В 42-ата минута Велко Бирманчевич получи добър извеждащ пас. Той се справи с Уатару Ендо, който се бе оказал последен в защитата на "червените". След това сърбинът успя леко да чукне топката покрай излезлия напред Келъхър и така върна един гол.

Второто полувреме започна с нов гол за домакините. Собослай нахлу в противниковото наказателно след пас на Салах отдясно. Унгарецът шутира, а топката рикошира от Крейчи и влезе във вратата на Спарта Прага.

В 54-ата минута Собослай шутира, а неговият удар бе спрян от защитник. Топката обаче се озова в Харви Елиът, койото също стреля опасно, но и неговото изпълнение бе блокирано, а топката излезе в аут. При послевалия корнер кълбото отново се озова в Харви Елиът, който шутира по земя от дистанция, а топката влетя в мрежата на Виндал, след като Гакпо отклони топката с петичка.

В 69-ата минута Коди Гакпо получи извеждащ пас в пеналтерията на чешкия тим. Нидерландецът веднага стреля с левия крак, но неточно.

Осем минути след това Собослай добре отнем след което Гакпо и Елиът комбинираха, а първият трябваше да завърши нападението и го направи с точен изстрел, който обаче бе спасен от противниковия вратар.

Джеймс МакКонъл, който също се появи от пейката, пробва с шут от сериозна дистанция в 81-ата минута. Изпълнението му обаче прелетя високо над напречната греда.

Две минути след това Харви Елиът нахлу в наказателното на Спарта Прага. Той бе задържан, а и се забави с удара си, който впоследствие бе избит от Виндал.

В края на редовното време третото попадение на Коди Гакпо в мача бе отменено заради засада на нидерландеца, който получи пас на далечната греда от Мохамед Салах и вкара.

Ливърпул – Спарта Прага 6:1

Голмайстори: 1:0 - Дарвин Нунес (7'), 2:0 - Боби Кларк (8'), 3:0 - Мохамед Салах (10'), 4:0 - Коди Гакпо (14'), 4:1 - Велко Бирманчевич (42'), 5:1 -Доминик Собослай (48'),6:1 - Коди Гакпо (55')

Ливърпул: Келъхър, Брадли, Гомес, Куанса, Робъртсън, Кларк, Ендо, Собослай, Нунес, Салах, Гакпо

Спарта Прага: Виндал, Бирманчевич, Витик, Зелени, Кайринен, Крейчи, Кухта, Лачи, Пресиадо, Ринчш, Солбакен