Андрес Иниеста е платил допълнителен данък, дължим в Япония, тъй като по-рано не е декларирал част от доходите си.

Според обществената телевизия NHK испанският носител на Световната купа по футбол, който прекара пет години в японския клуб Висел Кобе до 2023 г., не е декларирал доходи за 2018 г. в размер на около 860 млн. йени (5,7 млн. долара).

Чуждестранните играчи в Япония се класифицират като местни или чуждестранни лица за данъчни цели. Ако договорът им е за по-малко от една година и не са придружени от членове на семейството, те се класифицират като чужденци и плащат по-малък данък, се казва в съобщението на Националната данъчна агенция.

Регионалното данъчно бюро в Осака е преценило, че през 2018 г. Иниеста е бил местно лице, тъй като е живял с членове на семейството си по многогодишен договор.

В резултат на това му е издадено допълнително искане за плащане на данъци в размер на около 580 млн. йени.

"През фискалната 2018 г. докладвах доходите си от цял свят на данъчните власти в Испания", каза Иниеста в изявление, публикувано чрез мениджърската му компания, предаде АФП.

"Японските данъчни власти започнаха разследване с фокус върху статута ми на пребиваващ съгласно данъчните правила и стигнаха до заключението, че съм бил местно лице (в Япония) през част от 2018 г.", добави той.

Иниеста е върнал допълнително поискания данък.

"Следователно доходите през периода са под двойно данъчно облагане", посочи легендарният футболист и добави, че е поискал да бъде върнат надвнесеният данък въз основа на споразумението на двете държави за двойно данъчно облагане. /БГНЕС