Украйна ще играе на Евро 2024. Пред собствена публика в полския град Вроцлав украинците се класираха за финалите в Германия след драматичен обран с 2:1 срещу Исландия.

Воденият от селекционера Серхий Ребров състав за втори път в рамките на няколко дни достигна до успеха след изоставане в резултата. Миналия четвъртък украинците също наваксаха изоставане от 0:1 до 2:1 срещу Босна и Херцеговина в Зеница.

В първия половин час исландците бяха по-активни и след точно 30 минути игра Алберт Гундмундсон се разписа с плътен удар от дистанция във вратата на домакините.Пет минути преди почивката изравнително попадение на Роман Йеремчук беше отменено заради засада.

През второто полувреме Украйна контролираше събитията на терена и в 54-ата минута Виктор Циганков с шут в далечния ъгъл възстанови равенството.

Превъзходството на домакините продължи, но пропуски на Хиорхий Судаков и Витали Миколенко пред вратата на Исландия не позволиха на Украйна да реализира още едно попадение.

В 77-ата минута вратарят Андрий Лунин се намеси решително след опасен удар на Йон Торстейнсон.

Стигна се до 84-ата минута, когато Михайло Мудрик стреля точно в долния ляв ъгъл на вратата на исландците и осигури класирането на Украйна за Евро 2024.

Украинците ще участват на четвърто поредно Европейско първенство. Съперници на "жълто-сините" в груповата фаза на финалите в Германия ще бъдат Румъния, Словакия и Белгия.