Наследниците на Диего Марадона ще започнат дело, за да се опитат да спрат търга за трофей, спечелен от покойния легендарен футболист на Световното първенство през 1986 година, когато триумфира тимът на Аржентина, обяви техният адвокат пред агенция АР.

Наградата Златната топка за най-добър играч на турнира, липсваше от десетилетия, след като изчезна при неясни обстоятелства и едва наскоро се появи отново. Трофеят ще бъде продаден на търг в Париж през следващия месец, съобщиха от съобщиха от аукционна къща Aguttes през миналата седмица.

Марадона, който почина през 2020-а на 60-годишна възраст, беше капитан на Аржентина при победата с 3:2 над Западна Германия във финала през 1986-а в Мексико Сити.

Наследниците на бившия аржентински национал казват, че трофеят е бил откраднат и твърдят, че настоящият собственик не може да има право да го продаде.

Адвокат Жил Море, работещ с кантора Paradox, информира, че ще отправи спешна молба до председателя на съда в Нантер да изтегли Златната топка от търга. Той каза пред АР, че ще поиска съдебна конфискация на трофея и ще подаде жалба за кражба.

От аукционната къща коментираха, че трофеят се е появил отново през 2016 година сред други партиди, които са били придобити от частна колекция на търг в Париж.

Диего Марадона получава наградата през 1986-а на церемония в кабаре "Лидо" във френската столица, а впоследствие той изчезва, което породи слухове.

Някои казват, че е загубен по време на игра на покер или продаден за изплащане на дългове, коментират още от Aguttes. Други казват, че Марадона го е съхранявал в сейф в банка в Неапол, която е била ограбена от местни гангстери през 1989 година, когато той играе в италианското футболно първенство. Наследниците на Марадона смятат, че трофеят е откраднат от банката.

Жил Море, който представлява двете дъщери на Марадона, заяви, че наследниците са разбрали едва наскоро, че трофеят е бил откраднат. Според адвоката семейството на Марадона иска продажбата да бъде забранена, защото смятат, че Златната топка им принадлежи. Море каза още, че с него се е свързал аржентински колега, след като двете дъщери са обсъдили въпроса с другите наследници, които са дали одобрението си за правния иск.

Аргументът на аукционната къща е, че човекът, купил трофея преди години, не е знаел, че е откраднат. "Ако собственикът на обект може да претендира за собственост съгласно френското законодателство, това е при очевидното условие, че неговата или нейната добросъвестност не може да бъде поставена под съмнение", се казва в изявление на адвокатската кантора Paradox Lawyers до АР и още:

"Това не може да бъде случаят със собственика на трофей, който беше известен с открадването си от Марадона и чиито наследници могат законно да претендират за собственост.“

"Не изглежда продавачът да се е свързал с Диего, което не беше толкова сложно", добави Море.

От аукционната къща казаха, че очакват трофеят "да донесе милиони поради своята уникалност".

Кандидатите ще бъдат помолени да направят депозит от 150 000 евро, за да участват в търга, който е насрочен за 6 юни.