Световната федерация по футбол (ФИФА) върви срещу десетилетна традиция и вероятно ще разреши мачове от определени първенства да се играят на територията на други страни. Очакванията са на предстоящия Конгрес на Световната федерация в Банкок (Тайланд) тези правила, които до момента блокираха подобни действия, да бъдат преразгледани, съобщава агенция АП, като се позовава на свой достоверен източник. Конгресът на Световния футбол върви в момента в Тайланд и ще приключи на 17-и май, като от 13-и до днес заседават предимно комисии.

Феновете вероятно ще възразят техните любими отбори да домакинстват на хиляди километри от своя град, но хора, компании и групи от САЩ и Саудитска Арабия са готови да привлекат конкурентни мачове от водещи европейски държави. Друг момент, който говори за подобен ход е, че ФИФА наскоро се съгласи да се оттегли от текущо съдебно дело в Ню Йорк, заведено от промоутъра Relevent, който се опитва да бъде първи в този бизнес.

Промяната вероятно ще бъде привлекателна за нарастващия брой чуждестранни собственици на европейски клубове, включително вълната от американски инвеститори в английската Висша лига, в италианската Серия А и френската Лига 1, както и подкрепяни от държавни фондове отбори като притежавания от принцовете на Абу Даби Манчестър Сити, контролирания от Катар Пари Сен Жермен и Нюкасъл, собственост на кралското семейство на Саудитска Арабия.

В момента ФИФА създава работна група от 10-15 човека, които да преразгледат въпросните правила и в рамките на няколко месеца да излязат с предложения за създаването на т.нар. "мачове извън територията". Самият лидер на структурата – Джани Инфантино иска да печели още пазари и да направи играта атрактивна и за хора, които не са особено заинтересовани от футбола, но също така и да предложи най-добрите играчи на платежоспособни пазари, които иначе няма как да се докоснат на живо с топ-звездите.

По-ранни опити за подобни действия, включително изиграването на официални испански мачове в САЩ с участието на Барселона, бяха блокирани от централата. На първо място промоутърите прекалиха с бройката на срещите, които искаха да се организират, а клубовете и самите футболисти не бяха особено ентусиазирани. Сега ФИФА нареди на своята работна група, която тепърва ще бъде назначена, да обмисли справедливо решение на този проблем, като предложи решение за всички заинтересовани страни. 

Според човек, който явно е близо до върха във ФИФА и източник на АП, има немалка група от Съвета на ФИФА, която е против подобни действия, провокирани най-вече от президента Джани Инфантино.