Отборите, участващи на турнира Копа Америка през следващия месец, ще имат възможност за допълнителна смяна на играч в случай на сътресение или съмнение за травма на главата, съобщи ръководният орган на южноамериканския футбол КОНМЕБОЛ.

Промяната в правилата ще важи и за други турнири, организирани от КОНМЕБОЛ след началото на Копа Америка, която ще се проведе от 20 юни до 14 юли в САЩ.

„В допълнение към петте смени на отбор, разрешени от правилата, ще бъде добавена потенциална шеста смяна и името на здравето на футболистите“, се казва в изявление на КОНМЕБОЛ и още:

„Това е допълнителна смяна в случай на съмнение за нараняване на главата или сътресение. За да се осъществи, главният рефер или четвъртият съдия трябва да бъдат информирани и ще бъде използван розов картон.“

Няколко благотворителни организации, помагащи на хора, претърпели наранявания на главата, призоваха за използването във футбола на смени при сътресения, а Международният съвет на футболната асоциация (IFAB) ги включи във футболните закони през март, но остави възможността за прилагане на организаторите на отделни състезания.