Очаква се назначението на Уейн Руни за старши треньор на Плимут да бъде подпечатано през следващите 24 часа, като бившият капитан на Англия ще подпише тригодишен договор. Руни е твърдо решен да поправи репутацията си на мениджър след катастрофалния си период начело на Бирмингам, който изпадна в Лига 1 по-рано този месец, съобщи „Гардиън“.

38-годишният бивш играч е готов да се завърне в Чемпиъншип с Плимут, след като проведе продуктивни разговори с Нийл Дюснип, футболния директор на клуба, с когото Руни е в добри отношения от времето, когато са били в Евертън. Дюснип, който завърши сезона начело на клуба от Девън, беше треньор в академията на Евертън, преди тийнейджърът Руни да пробие в първия отбор.

Смята се, че след напускането на Бирмингам Руни е отхвърлил предложения за мениджърска работа в чужбина, но е развълнуван от перспективата да възроди Плимут, който избегна изпадането в последния ден на сезона за сметка на Бирмингам.

Преди Рууни да се окаже предпочитаният кандидат, Плимут разговаряха и с бившия мениджър на Шефилд Юнайтед Пол Хекингботъм за наследник на бившия треньор на английските младежи до 20 години Йън Фостър. Руни е ръководил преди това също така Ди Си Юнайтед и Дарби Каунти, където работи заедно с Пийт Шатълуърт, който се очаква да се присъедини към треньорския му щаб в Плимут.

През февруари Руни подчерта желанието си да се върне към мениджмънта. Той заяви: "Това, което се случи в Бирмингам, беше неуспех, но аз съм боец и искам да се върна към това. Като мениджър знаеш, че да бъдеш уволнен е част от работата и ще имаш неуспехи. Въпросът е как ще се възстановиш. Имах малко време да размисля и ще се уверя, че следващия път ще се справя добре"