Цялата упорита работа през сезона в Чемпиъншип се свежда до един двубой, който ще се играе на „Уембли“. В неделя от 17:00 часа Лийдс и Саутхемптън ще определят последния 20-и участник във Висшата лига през следващата кампания.

Наричан „най-скъпият мач във футбола“, победителят от този сблъсък ще увеличи приходите си с над 135 млн. паунда през следващите няколко сезона, независимо какво се случва. А в него за първи път ще участва българин, тъй като Илия Груев е несменяем титуляр за йоркшърци през кампанията.

Нито един роден футболист досега не е бил част от това огромно събитие, като любопитното е, че през 1995-а Борислав Михайлов подписва с Рединг, за да замени легендарния Шака Хислоп, само месец след поражението на Кралските поданици с 3:4 от Болтън във финалния плейоф за класиране в английския елит.

Лийдс на Даниел Фарке спокойно можеше да спечели директна промоция, но формата на тима се влоши в заключителните етапи на редовния сезон и така отборът финишира трети. В първия етап на плейофите йоркшърци разбиха с общ резултат 4:0 Норич, като едното от попаденията бе дело на Илия Груев – негово първо с екипа на клуба. Лийдс обаче има да прогонва демони от миналото, след като загуби предишните си 3 подобни битки.

Саутхемптън също бе убедителен, за да стигне до решителния сблъсък на „Уембли“, след като елиминира Уест Бромич с общ резултат 3:1. Те могат да влязат в мача с психологическо предимство, тъй като са единственият отбор, който спечели и двата си мача с Лийдс в редовния сезон. Любопитното е, че светците за първи път ще участват в „най-скъпия мач във футбола“.

Да имаш два отбора, които изпаднаха от Висшата лига през миналия сезон, които се изправят един срещу друг във финалния плейоф, е рядко удоволствие и се случва едва за трети път. Това ще бъде двубой №101 между тимовете, като към този момент йоркшърци са с 48 победи, светците имат 30, а равенствата са 22.

Миналата година по това време Лийдс и Саутхемптън събираха парчетата, след като току-що бяха изпаднали от елита. Разбира се, отборите вече са с други мениджъри – Даниел Фарке дърпа юздите при йоркшърци, а Ръсел Мартин е начело на тима от „Сейнт Мери“.

Двамата нямат нужда от представяне, а интересното е, че те са работили заедно в Норич, когато наставникът на Саутхемптън все още беше футболист, а Фарке му бе мениджър. Германецът на два пъти класира канарчетата във Висшата лига, а в CV-то си 47-годишният специалист има 4 промоции, което показва, че знае какво трябва да стори.

Що се отнася до Мартин, бившият защитник спечели 5 промоции като играч – едната от които дойде на „Уембли“ през 2015-а. 38-годишният наставник е в професията от 2019-а, като преди светците бе начело на МК Донс и Суонзи. И двата отбора имат свои собствени уникални философии и стилове на игра, които ги изведоха до този финален плейоф. Саутхемптън може да се похвали с най-много средно притежание на топката от всеки отбор в големите 5 първенства на Европа този сезон – повече от Барселона и Манчестър Сити.

„Уембли“ е мястото, където се създават герои и се сбъдват мечти. От бързото издигане на Лутън до невероятния възход на Хъдърсфилд, който влезе в историята преди около 7 години. Финалният плейоф винаги носи приказни завършеци на сезона. Остава да разберем кой измежду Лийдс и Саутхемптън ще се завърне на най-голямата сцена…

Материал на "Тема:Спорт"