Процесът за смъртта на Диего Армандо Марадона, който трябваше да започне на 4 юни, ще започне на 1 октомври в Устния наказателен съд № 3 на Сан Исидро (провинция Буенос Айрес).

„Назначеното съдебно заседание, чието начало беше определено на 4 юни 2024 г., трябва да бъде насрочено отново за 1 октомври 2024 г., в 9 ч. 30 ч.“, се казва в документ, цитиран от испанската агенция EFE.

Делото, разследващо предполагаемата лекарска небрежност при смъртта на Марадона, за което са обвинени осем души, може и да бъде с променен статут след жалбата, представена от един от ответниците, Дахиана Мадрид. Медицинската сестра поиска процесът да се проведе със съдебни заседатели, а не със съдии, както повелява законът, жалба, която беше приета от Апелативния съд, който трябва да се произнесе по този въпрос.
През последните часове Далма и Джанина, дъщерите на Марадона, поискаха процесът да не започва, докато предложенията за отвод на съдии не станат окончателни, за да избегнат последващото им отменяне. 

В началото на месеца наследниците представиха официално искане в съда тялото на баща им да бъде преместено от гробището, където е погребан, на публично място, за да може всеки да му отдаде почит. Съдът съобщи, че засега няма да даде това разрешение, пише "Труд".

Идеята гробницата на Марадона да бъде на много по-достъпно място идва от много отдавна: още когато се чества първата годишнина от смъртта му, наследниците бяха поискали от законодателния орган на Буенос Айрес да разреши създаване на „място на вечния покой“, което „може да бъде посетено и там Марадона да получи признанието и любовта на милиони хора“.