Старши треньорът Един Терзич напуска поста си начело на Борусия Дортмунд, съобщиха официално от германския футболен клуб.

41-годишният специалист, който спечели Купата на Германия с Борусия през 2021 година, завърши на второ място в Бундеслигата през 2023-а и достигна финала в Шампионската лига през 2024-а, пожела прекратяването на договора си незабавен ефект. Ръководството прие подадената оставка след съвместна дискусия.

"Скъпи, фенове на на Борусия Дортмунд, въпреки че ме боли в момента, бих искал да ви информирам, че напускам клуба днес. За мен беше огромна чест да мога да водя този невероятно клуб до успех в турнира за Купата на страната и до финал в Шампионската лига. Поисках среща с отговорните фигури след финала на "Уембли", защото след 10 години с Борусия, включително 5 години в треньорския екип и две и половина години като старши треньор, чувствам, че предстоящият нов стар трябва да бъде съпроводен с нов човек край страничната линия", коментира Терзич в официално изявление.

"Всеки, който ме познава знае, че по време процеса по взимане на решение в последните няколко седмица, в мен туптяха две сърца. Но дори след интензивните разговори, моето генерално усещане не се промени. Винаги ще желая на Борусия Дортмунд само най-доброто и не казвам сбогом, а довиждане", добави Един Терзич.

Изпълнителният директор на клуба от Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке каза: "Един Терзич свърши изключителна работа за времето си в Борусия. Всички му дължим огромна благодарност. Винаги ще останем приятели.

"Работих с Един Терзич дълго време и беше привилегия да го имаме в клуба. Направихме много дискусии в последните няколко дни, които още веднъж подчертаха неговата обич и страст към Борусия Дортмунд. Един ще остане завинаги привърженик на клуба и част от семейството на Борусия", добави спортният директор Ларс Рикен.

Друг от директорите в Борусия Себастиан Кел заяви: "Преживяхме доста с Един Терзич и беше удоволствие да работим с него по нашите цели. Нашият успех в последните години винаги ще бъде свързван с него. Сигурен съм, че отново ще се срещнем. Един ще следва своя път."