Гарет Саутгейт настоя, че Англия ще спечели от "страданието" в напрегнатия завършек на победата си с 1:0 срещу Сърбия на Евро 2024.

Футболистите на Саутгейт започнаха оживено срещата в Гелзенкирхен, като след 13 минути Джуд Белингам ги изведе напред в резултата.

Англия имаше пълен контрол до полувремето, но след паузата се изгуби и се нуждаеше от ключови спасявания на Джордан Пикфорд, за да удържи в откриващия мач от Група С.

Това не беше атрактивното представяне, което се очакваше от фаворитите преди турнира, особено след като домакините от Германия сложиха отпечатък с победата си над Шотландия.

Но Саутгейт бе категоричен, че Англия може да се гордее с начина, по който е успяла да задържи Сърбия.

"Трябваше да потърпим малко, което според мен е много добре за нас. Да защитим полето по начина, по който го направихме, беше наистина добре за нас", каза той.

"Бях наистина доволен от много от играта. През второто полувреме не го поддържахме толкова добре, колкото ми се искаше, но да спечелим победата е много важно.

"Радвам се, че трябваше да покажем различна страна и да покажем устойчивост, за да защитим нашето поле, защото като група това изгражда дух. Защитавахме се много добре като едно цяло."

Саутгейт призна, че Англия има какво да подобри след непостоянното си представяне.

Но той заяви, че никога не е вярвал на рекламите, които поставяха Англия като основен претендент да вдигне трофея в Берлин на 14 юли.

"Можем да бъдем по-ефективни в начина, по който играхме през първото полувреме, което също ще ни помогне да продължим напред", каза той.

"Този отбор все още се сплотява. Всички очакват от нас валс, но ни предстои много тежка работа.Имахме много сложен път към всичко това, но духът на групата беше показан тази вечер", продължи той.

Решението на Саутгейт да играе с десния бек на Ливърпул Трент Александър-Арнолд в ролята на дефанзивен полузащитник заедно с Деклан Райс донесе смесени резултати.