Италия записа славна победа с 4:1 над Германия и загатна, че ще играе водеща роля на световното първенство през лятото. Вдъхновена игра с бързина и едно докосване, импровизация пред вратата на противника и безмилостна голмайсторска точност донесоха голямата победа.

Преди срещата беше прочетен призив на Папа Бенедикт ХVІ за борба с расизма. Двата отбора бяха съпровождани от множество дечица с фланелки, чийто надписи зовяха към толерантност.

На стадион “Артемио Франки” домакините започнаха на бързи обороти и още в 4-ата минута поведоха. След центриране на Дел Пиеро, Канаваро игра с топката и след неумелата намеса на резервния вратар Леман, Джелардино прати кълбото във вратата.

Тотално разбърканата защита, която Юрген Клинсман бе пратил на терена, се провали отново три минути след това. При безсмислен опит за изкуствена засада Каморанези намери Джелардино, който изведе Тони и местната фиорентинска звезда хвърли в екстаз публиката - 2:0.

Едва в 24-ата минута Дайслер затрудни за пръв път Буфон, който се завърна на италианската врата за първи път след девет месеца, в които беше контузен. Малко преди почивката всичко беше ясно - Де Роси отбеляза гол с глава.

След почивката картината не се промени и в 58-ата минута Дел Пиеро вкара четвъртия гол за Италия. Едва в последната четвърт на мача Германия показа зачатъци на нападения и в 82-ата минута един от най-слабите на терена - Роберт Хут - вкара почетния гол за крайното 4:1.

“Ранните голове ни прекършиха”, коментира обърканият след мача германски капитан Михаел Балак и допълни тривиално, че трябва да се гледа напред.