Световният вицешампион Сърбия удари Испания с 80:70 в супер-дербито на първия ден на европейското първенство по баскетбол. 

Двубоят бе очакван с огромен интерес и бе оспорван до края, когато сърбите показаха класата си и демонстрираха защо са считани за основен претендент за титлата.  

В началото испанците стартираха лошо и 5 минути не вкараха точка. За този период обаче сърбите реализираха едва 5, така че не се възползваха от проблемите на съперника. 

Руди Фернандес спря пропадането на иберийците след пробив, след което те набързо успяха да дръпнат. Пау Гасол блесна с два чадъра, силно се включи и Фелипе Рейес и след първата част Ла Фурия бе напред с 21:11. 

Във втората обаче ситуацията се промени. Сърбите показаха агресия и характер и започнаха да топят пасива си. В края на периода страхотно включване имаше Неманя Недович, който наниза 8 поредни точки, от които 2 тройки, за да се стигне до равенство – 34:34. Все пак Серхио Юй отбеляза със сирената, за да донесе минимален аванс на испанците преди второто полувреме. 

В третата сърбите показаха вдъхновение, като Неманя Биелица поведе отбора, който след силна серия дръпна с 60:49, а преди последните 10 минути водеше с 62:52. В тях обаче Пау Гасол напомни за себе си и иберийците намалиха пасива си само на точка. 

Биелица обаче показа, защо е считан за лидер на Сърбия и със страхотна тройка минута и 27 секунди преди края, направи 74:70. След това Серхио Юй загуби топката, а Богдан Богданович довърши Ла Фурия с нови 3 точки 49 секунди преди сирената. 

Биелица завърши с 24 точки и 10 борби за победителите, Неманя Недович добави 14 точки, а Милош Теодосич вкара 12. Пау Гасол водеше Испания с 16 точки, а още четирима играчи завършиха с двуцифрен актив, но и това не помогна, защото сърбите спечелиха борбата с 44-32 и вкараха 9 тройки срещу само 3 за съперника си. 

Други резултати: Израел – Русия 76:73 (серия от 17:0 в средата на мача бе ключова за успеха на Израел), Македония – Гърция 65:85 (гърците успяха в 55% от стрелбите си, 18 точки за Принтезис, 16 за Бурусис), Белгия – Латвия 67:78.