Баскетболистите на Литва стигнаха с много труд до 1/4финалите на европейското първенство, след като измъкнаха 85:81 срещу вдъхновения тим на Грузия. 

Балтийците, които са финалисти от миналото първенство, имаха изключително сериозни затруднения срещу съперника и стигнаха до триумфа благодарение на Йонас Мачиулис.

Още през първото полувреме стана ясно, че грузинците ще направят силен мач. Те действаха агресивно в защита и нападение и по този начин объркаха противника. 

В един момент през втората четвърт те дори успяха да дръпнат с 33:24 след отлични изяви на Заза Пачулия. Йонас Мачиулис обаче поведе своя отбор с точни стрелби, като натрупа 14 точки само до почивката, която дойде при 40:39 за Грузия. 

След почивката литовците набързо нанизаха 7 поредни точки, но пък след това грузинците не се стреснаха и отговориха с 9, за да си върнат аванса и гонитбата в резултата продължи. 

Малко преди края на третата част разликата дори стигна до 62:56 за Грузия, но Мачиулис вкара кош и фаул, а след това открадна топката и подаде на Калниетис, който реализира, за да стопи пасива на отбора само на точка. 

В последната част изглеждаше, че Литва ще стигне до успеха, когато дръпна със 79:71 по-малко от 2 минути преди края. Грузинците обаче не се предадоха и с тройки на Джейкъб Пулън и на Санадзе изведнъж се приближиха до 79:80 37 секунди преди края. 

 В ключовото нападение на Литва топката стигна до Мачиулис, който през човек успя да наниже тройка за 83:79. Пулън вкара два фаула, но след това Мачиулис не сгреши от линията. Той завърши с 34 точки при стрелба от игра 11 от 13. Паулиус Янкунас добави още 17 точки, а звездата Валанчунас остана само с 5. За Грузия Заза Пачулия вкара 23. 

Следващият съперник на Литва ще бъде Италия, след като Скуадрата отнесе Израел с 82:52 и за втора поредна година стигна до последните 8 на европейското първенство. 

Адзурите отвориха аванс от 10 точки на почивката, след което спечелиха третия период с 28:9. Алесандро Джентиле бе лидер на отбора с 27 точки при стрелба от игра 8 от 12, а Марко Белинели добави още 14.   

Двубоите от 1/4финалите ще се състоят във вторник и сряда, като в първия ден играят Испания – Гърция и Франция – Латвия, а във втория Сърбия – Чехия и Литва – Италия.