Въпреки че игра финал в НБА през миналия сезон и в момента води в Източната конференция, губейки само 2 от последните си 13 мача, в Кливланд Кавалиърс решиха да направят треньорска промяна. 

Наставникът Дейвид Блат бе уволнен година и половина след като зае позицията, след като генералният мениджър Дейвид Грифин прецени, че тимът не се развива правилно и върви в грешната посока. 

„Понякога в тази лига можеш да печелиш мачове през редовния сезон, но нещата да се влошават. От известно време вървим надолу и усещах в съблекалнята лоша комуникация. Липсата на дух и добри отношения е нещо, което не мога да приема. В средата на сезона реших, че е време за промяна. Разбирам, че с баланс 30-11 е трудно да се приеме подобно нещо. Програмата обаче бе лесна, а и аз не съдя по нещата само по победи и загуби“ заяви Грифин. 

Блат си тръгва с баланс 83-40, като основната причина за раздялата са проблемите между него и суперзвездата ЛеБрон Джеймс, които започнаха още през миналия сезон, а и се твърди, че първоначално ЛеБрон е искал за треньор Марк Джаксън. 

„Това е мое решение, чисто баскетболно. Аз съм този, който носи отговорност за посоката, в която трябва да поемем. Правя това от дълго време и няма нужда да се консултирам с някого. ЛеБрон не ръководи тази организация, но той е нейното олицетворение“ заяви Грифин по отношение на това дали е говорил с Джеймс преди да вземе решението. 

Тайрън Лу, който бе най-високо платения помощник-треньор в Лигата, ще води отбора, като ще дебютира тази нощ в сблъсъка с Чикаго. Той не е временно на позицията и най-вероятно ще получи постоянен договор.