Шампионите на НБА от Голдън Стейт се класираха очаквано за полуфиналите на конференцията, след като затвориха серията срещу Хюстън със 114:81 и триумфираха с 4-1 успеха. 

Макар че ще бъдат известно време без лидера си Стеф Къри, Уориърс не оставиха шансове на съперника, като поведоха с 37:20 още след първата четвърт и до края не погледнаха назад. 

Клей Томпсън наниза 7 тройки и общо 27 точки, като стана първият в историята отбелязал поне по 7 изстрела от дистанция в поредни срещи от елиминациите. Дреймонд Грийн добави 15 точки, 9 борби и 8 асистенции, а Шон Ливингстън се отчете с 16 точки, след като започна на мястото на Къри. Джеймс Хардън водеше Ракетите с 37 точки, но не получи никаква подкрепа. 

Във втория кръг Голдън Стейт чака победителя от двойката ЛА Клипърс – Портланд, където Трейл Блейзърс вече водят с 3-2. Те спечелиха гостуването си в Лос Анджелис със 108:98 и могат да приключат нещата в своята зала. 

Гостите очаквано се възползваха от липсата на Крис Пол и Блейк Грифин за домакините, като вкара 63 точки през второто полувреме. Си Джей Маккълъм наниза 27 точки, а след като в първите 3 части Деймиън Лилард отбеляза едва 6, в последната добави 16, за да завърши с 22. Мо Харклес пък се отчете с 19 и 10 борби. 

На Изток Шарлът също може да приключи нещата у дома. Хорнетс спечелиха с 90:88 гостуването си на Маями и записаха също трети пореден успех, за да поведат с 3-2. Кортни Лий се оказа героят за победителите, след като вкара решителната тройка 25 секунди преди края. В последните секунди останаха съмнение за нарушение срещу Дуейн Уейд, но такова не бе отсъдено и гостите триумфираха.