Човекът, който трябваше да върне Чикаго Булс на върха, вече не е част отбора. Биковете решиха да се разделят с Дерик Роуз и го пратиха в Ню Йорк Никс, като в сделката участваха общо петима играчи. 

Към Голямата ябълка поема още гарда Джъстин Холидей и озбор от Драфта през 2017-а, докато Чикаго взима центъра Робин Лопес и гардовете Хосе Калдерон и Джериан Грант. 

„Това е вълнуващ ден за Ню Йорк и нашите фенове. Дерик е един от най-добрите гардове в НБА, който ще промени тотално динамиката в отбора“ заяви треньорът Джеф Хорнасек. 

През последните 5 години Роуз лекуваше многобройни сериозни контузии и никога няма да бъде на нивото от 2010-11, когато бе МВП. Все пак през последната кампания, той взе участие в 66 мача, в които вкара по 16,4 точки. 

„Дерик означаваше много за нашата организация и града и преодоля много трудности през последните години. Смятаме обаче, че това е важна и необходима крачка за осъществяването на плана, който имаме“ заяви генералният мениджър на Чикаго Гар Форман. 

Никс приключиха с баланс 32-50 последния сезон, но запазват Кармело Антъни и новата звезда Кристапс Порзингис, около които ще градят отбора. Надеждите им са само Роуз да бъде здрав. 

Три тима пък направиха още една сделка за солиден играч. Атланта се раздели с плеймейкъра Джеф Тийг, като го прати в Индиана, Пейсърс трансферираха Джордж Хил в Юта, а Ястребите получиха избор под №12 от Драфта, който е тази нощ.