До началото на сезона в НБА остава по-малко от седмица, но почти всички са сигурни, че за трета поредна година на финала ще се срещнат Кливланд Кавалиърс и Голдън Стейт Уориърс. 

През 2015-а калифорнийци стигнаха до титлата, но през това лято радостта бе за ЛеБрон Джеймс и компания, които наваксаха пасив от 1-3 победи в серията. Голдън Стейт обаче се подсили с Кевин Дюрант и очаква възможност за реванш. 

Анкета сред генералните мениджъри на отборите показва, че за трети път се очаква един и същи финал. 97% или 29 от 30 са отговорили, че предстои трета серия между Кавс и Уориърс. Тъй като анкетираните са нямали право да гласуват за собствените си клубове резултатите са обясними. За шампион на Изток един глас е получил Бостън, а за първенец на Запад Сан Антонио. 

Голдън Стейт е считан от повечето и за шампион, като 69% от генералните мениджъри са на мнение, че титлата ще се върне в Оукланд. Както обикновено обаче, легендата Чарлз Баркли не е толкова сигурен. 

„Те все още трябвя да решават някои проблеми от миналия сезон. Ще бъдат ли солидни под коша или пак ще разчитат предимно на стрелба от средно и далечно разстояние? Дали ще получат добър принос като точки в близост до коша? Отново ще кажа – не” заяви анализаторът на TNT. 

ЛеБрон Джеймс е считан за основен претендент за МВП с 47%, като зад него с 23% е Ръсел Уестбрук от Оклахома Сити. Минесота се очаква да бъде най-прогресиращия отбор, а гардът Крис Дън е фаворит за приза новобранец на сезона.