Селекционерът на националния отбор на България по баскетбол за жени Стефан Михайлов заяви, че целта пред тима е класиране за европейското първенство през 2019 година, въпреки "жестоката" квалификационна група.

Българките започват пресявките за участие на първенството в Сърбия и Латвия в събота с мач срещу европейския шампион Испания у дома, а четири дни по-късно гостуват на Украйна. "Това не е труден жребий, това е жесток жребий за нас. Испания е отбор, който е пълен с качествени баскетболистки, отбор, който излиза на терена, за да се забавлява и да не остави съмнение в превъзходството си", каза Михайлов на пресконференция, на която присъстваха още капитанката на тима Димана Георгиева, както и играещите в чужбина Жаклин Златанова и Диана Войнова.

"Украйна също е много амбициозен отбор, който притежава най-добрата реализаторка от последното европейско първенство. Не трябва да подценяваме и Холандия, те също са качествен състав. Напълно наясно сме срещу какви отбори излизаме. Нашата цел е да играем силно срещу силните, защото няма какво да губим. При нас няма пораженческо мислене, стараем се да покажем, че сме направили крачка напред", допълни още специалистът.
 


Михайлов разкри, че от днес националният тим се подготвя в пълен състав, след като и Жаклин Златанова е пристигнала. Здравословни проблеми имат единствено Виолина Кочева и Радостина Димитрова, но се очаква те да са готови за двете срещи. "Отборът е доста подмладен, а целта ни е да играем на европейското първенство", заяви Димана Георгиева, докато съотборничката и Диана Войнова добави, че очаква тимът да играе освободено и с хъс, защото няма какво да губи, а състезателките са амбицирани да се представят силно.

"В Испания се подготвят много сериозно за този мач. Те имат да защитават име", коментира Златанова, която играе в испанското първенство. "Сега, когато квалификациите все още не са започнали, а ние участваме в тях, целта пред нас може да бъде само една - да се класираме за европейското първенство. Реално е да очакваме да се борим за второто място с Украйна и Холандия, но форматът на квалификациите е такъв, че се класира само първият тим, както и шест от осемте втори отбора. Тоест дори второто място може да се окаже недостатъчно", коментира още Михайлов.

Селекционерът се оплака от нововъведения формат на квалификациите, които вече не се провеждат през лятото, а са в три отделни прозореца през сезона. "За нас този формат не е добър, защото за десетина дни е трудно да се подготвим достатъчно добре за мачове с такива силни отбори. Преди имахме по 30-40 дни за подготовка за квалифиакциите и това бе предимство за нас. В момента големите отбори могат да разчитат на всичките си най-добри състезателки, докато през лятото голяма част от баскетболистките или почиват, или са заети с мачове в WNBA, което дава доста по-добри шансове на тимове като нашия", добави Михайлов.

Първата среща на България от европейските квалификации е в събота, 11 ноември от 19:00 часа в зала "Универсиада".