В Кливланд очаквано останаха силно недоволни от съдийско отсъждане, което помогна на Голдън Стейт да се измъкне в мач №1 от финала на НБА и да спечели със 124:114 след продължение. 

В последната минута на редовното време при 104:102 в полза на Кавс, Кевин Дюрант тръгна на пробив срещу Джеф Грийн, но в правоъгълника бе пресрещнат и от ЛеБрон Джеймс и двамата се сблъскаха. 

Първоначално реферите отсъдиха нарушение в нападение, което щеше да даде топката на Кливланд 36 секунди преди края. Впоследствие обаче решиха да изгледат повторение на ситуацията, за да са сигурни, че ЛеБрон е извън полукръга, в който не може да има нарушение в нападение. 

Това без съмнение бе така, но гледайки ситуацията те прецениха, че играчът на Кливланд леко се е движил с тяло и промениха решението си на фаул в защита, пращайки Дюрант на наказателната линия, което очаквано ядоса всички в щаба на гостите. 

"Прецених внимателно какво може да се случи, знаех че съм извън полукръга и бях ударен" категоричен бе Краля, който завърши с 51 точки в мача. 

Ето и обяснение от съдийския екип. "Не бяхме сигурни, дали Джеймс е в полукръга или не. При преразглеждане на ситуацията обаче, имахме право да преценим дали той е и в правилна защитна позиция, което в крайна сметка бе отчетено, че не е така и променихме решението си" заяви реферът Кен Мауър. 

"Всичко опира до съмнението. Когато трима играчи се сблъскат около полукръга е трудно да се прецени какво точно се случва" каза вицепрезидентът на НБА и отговорник за съдиите Монти Маккъчън. 

Треньорът на Кливланд обаче, не бе никак щастлив. "Абсолютно ясно бе, че ЛеБрон е извън полукръга, така че нямаше никаква причина ситуацията да се преразглежда. Ако е близо до линията ще го приема, но той бе много далеч от нея. Това си бе направо обир" коментира той.