От НБА отчетоха, че съдиите са побутнали Голдън Стейт в мач №1 от финалите срещу Кливланд, който Уориърс спечелиха със 124:114 след продължение. 

В последните секунди реферите не са отчели неправомерни действия на Дреймонд Грийн, което е оказало сериозно влияние върху крайния резултат. 

Първата ключова ситуацията е 4,7 секунди преди края, когато при 107:106 Джордж Хил стреля два наказателни изстрела. От Лигата признават, че при втория играчът на Уориърс е влязъл в правоъгълника по-рано, за да се бори за позиция. 

Хил пропусна, което вкара двубоя в продължение, след като Джей Ар  Смит не се ориентира в ситуацията, но всъщност е трябвало да има повторение на изпълнението. 

Още преди това обаче, Грийн е направил нарушение, когато 12 секунди до сирената е задържал ЛеБрон Джеймс по пътя му към коша. Такова не бе отсъдено, но е трябвало да има и тогава Краля, който бе до този момент 10 от 11 от линията, е трябвало да стреля два пъти от нея. 

Все пак от НБА потвърдиха, че съдиите са били прави 36 секунди преди края, когато промениха първоначалното си отсъждане и от фаул в нападение на Кевин Дюрант отсъдиха нарушение в защита на ЛеБрон заради което в Кливланд бяха много недоволни. 

В същото време центърът на Кавс Тристан Томпсън бе глобен с 25 000 долара заради това, че се забави да напусне паркета, след като бе изгонен, което едва не доведе до сбиване между него и Дреймонд Грийн. Нарушението му срещу Шон Ливингстън пък бе променено от "груб фаул 2-а степен" до "груб фаул 1-а степен".