Eдин от най-успешните европейски играчи в НБА от последните години – Марк Гасол, бе трансфериран в Торонто в последния момент.
 
Мемфис искаше да се раздели с испанския център, като водеше преговори и с Шарлът, но в крайна сметка споразумението бе с Раптърс, като в замяна Гризлис получават Йонас Валанчунас, Делон Райт, Си Джей Майлс и избор от 2-ия кръг на Драфта през 2024-а.
 
34-годишният испанец има средно по 15,7 точки, 8,6 борби и 4,7 асистенции средно на двубой и в последните години се бе превърнал в символ на Гризлис, но след лошия сезон Мемфис бе започнал процес на преизграждане, така че се стигна до раздяла.
 
От гледна точка на Торонто Гасол ще даде присъствие на тима в подкошието и това изглежда като добър отговор на сделката, която Филаделфия направи с ЛА Клипърс с привличането на Тобаяс Харис. Испанецът има опция да остане в Раптърс за още година срещу 25,6 милиона долара, която нищо чудно да използва.
 
Иначе другият лидер на Мемфис Майк Конли все пак остана в тима, макар че и той бе спряган за трансфер. Гризлис обаче се разделиха с Джамайкъл Грийн и Гарет Темпъл, които отидоха в ЛА Клипърс за Айвъри Брадли, а Шелвин Мак бе пратен в Атланта.