Немислимото е на път да се случи в НБА, след като Торонто е само на победа от детронирането на Голдън Стейт и от първата си титла в историята. 

Раптърс изиграха още един фантастичен мач, като не оставиха съмнение в превъзходството си и след 105:92 в Оукланд поведоха с 3-1 в серията. Нещата могат да приключат още в следващия двубой, който ще бъде във вторник сутринта на канадска земя. 

Никой не очакваше подобно нещо, но Раптърс играха по прекрасен начин в защита през цялото време, а в нападение взимаха точни решения и действаха спокойно, за да поставят Уориърс на прага на шокиращо поражение. 

Иначе добрите новини за Голдън Стейт бяха не само със завръщането на Клей Томпсън, който не показа, че има някакъв проблем с травмата, но и с това, че Кевон Луни бе на линия, въпреки че се очакваше да пропусна остатъка от серията. 

Началото бе хаотично, като и двата отбора имаха трудности в стрелбата. Кауай Ленърд успя да задържи Торонто близо, като вкара 14 точки в първата четвърт, от общо 17 за отбора. Уориърс обаче имаха на сметката си само 23. 

Стеф Къри не блестеше толкова, като изпусна и 5-те си стрелби отдалеч до почивката. Томпсън бе с 14 точки през първото полувреме, в което и двата отбора имаха проблеми при стрелбата отдалеч и вкараха едва по 2 от своите изстрели, а Голдън Стейт водеше с 46:42 в ниско резултатни 24 минути. След това обаче, всичко се промени. Кауай Ленърд откри третата част с 2 поредни тройки и гостите поведоха за първи път. Канадците продължиха да играят страхотно в защита,  а в последните 4 минути на периода направиха страхотна серия от 18:6, след която поведоха със 79:67 преди последната част. 

Шокът за шампионите бе пълен и те така и не намериха начин да се справят със защитата на Раптърс. Стеф Къри бе ограничен, като стрелбата му от игра бе едва 9 от 22, а дори и след като загубиха Фред ван Влийт заради аркада под окото и счупен зъб след неволен удар от Шон Ливингстън, баскетболистите на Торонто спокойно доиграха и затвориха двубоя. 

Кауай Ленърд завърши с 36 точки и 12 борби за победителите, а Серж Ибака се включи страхотно от пейката с 20. Раптърс вкара 23 от 24 наказателни изстрела, а при Голдън Стейт усилията на Къри и Томпсън не стигнаха. Освен това калифорнийци направиха 17 грешки, което бе твърде много. 

Голдън Стейт – Торонто 92:105 (3-1 за Раптърс в серията)
23:17, 23:25, 21:37, 25:26
Голдън Стейт: Грийн 10, Игуодала 3, Къзънс 6, Къри 27, Томпсън 28 (Маккини 2, Богът, Луни 10, Ливингстън 6, Кук)
Торонто: Сиакам 19, Ленърд 36, Гасол 9, Лаури 10, Грийн 3 (Ибака 20, ВанВлийт 8, Пауъл, Маккоу)