Торонто Раптърс е новият шампион в НБА! Съдбата обърна гръб на Голдън Стейт след нова контузия, този път на Клей Томпсън, който не игра в последната четвърт и след 114:110 канадците триумфираха, печелейки серията с 4-2 победи. 

Канадският тим стана първият извън САЩ с титла, като не позволи на Уориърс да спечели третия си пореден триумф. Раптърите спечелиха за 4-и път през сезона в „Оракъл Арина“, което бе последният двубой в залата на калифорнийци, които от следващия сезон ще домакинстват в Сан Франциско. 

Успехът на Торонто обаче е заслужен, а отличният ход на организацията, за да привлече Кауай Ленърд миналото лято, се оказа гениален. След последния сигнал много градове в Канада ликуваха след триумфа на отбора. 

Канадците започнаха ударно и Кайл Лаури наниза първите си 3 стрелби, а отборът му дръпна с 8:0 за малко повече от минута. 

Разликата се запази в първите минути, като Торонто поведе със 17:8 в един момент, но домакините заиграха по-добре и стопиха изоставането си, въпреки че стрелбата отдалеч на Раптърс вървеше. 

Гонитбата в резултата продължи, като Лаури наниза 21 точки до почивката и беше лидерът на Торонто, след като Кауай Ленърд бе сравнително ограничен. Клей Томпсън обаче отговори с 18 точки и гостите водеха с 60:57 след 24 минути. 

След паузата Торонто продължаваше да бъде по-често напред, но без да може да се откъсне решително. Канадците играеха добре в защита срещу Стеф Къри, което принуди Андре Игуодала да взима повече стрелби, но той се справи. 

Серия от 7 поредни точки даде аванс на Уориърс от 80:76, за да се стигне и до поредния удар от съдбата за домакините. При опит забивка на бърза атака и нарушение от Дани Грийн, Клей Томпсън се приземи лошо и обърна лявото си коляно. 

„Оракъл“ затихна, а гардът остана да лежи 2-3 минути на паркета, преди все пак да стане и да се отправи към съблекалнята, но секунди по-късно очевидно усети, че всичко е наред и се завърна под бурните овации на феновете, за да изпълни двата си наказателни изстрела. Той ги вкара и остана в игра, макар и леко накуцвайки, преди секунди по-късно все пак да излезе и да се прибере в съблекалнята. 

Тройките на Торонто спряха да влизат, Андре Игуодала избухна с важни стрелби, но вансът на Голдън Стейт бе само 88:86 преди последната четвърт. А в нейното начало стана ясно, че Клей Томпсън все пак няма да доиграе двубоя, което бе ужасна новина за Уориърс. 

По-малко от 4 минути преди края резултатът все още бе равен при 101:101, преди Фред ВанВлийт да реализира тройка за Торонто. Лош пас на Дреймонд Грийн бе последван от борба в нападение 2 точки за Ибака и разликата стана 5, а след това и 6 след кош на Лаури. 

Тройка на Дреймонд Грийн остави Голдън Стейт в мача при 105:108, а Къзънс вкара след пробив за 108:109 47 секунди до сирената. След прекъсването Сиакам вкара за Раптърс, а Къри получи с доста късмет два изстрела от линията, които реализира за 110:111. 

Последва здрава защита от Голдън Стейт, която принуди канадците да сбъркат и топката бе за Уориърс 9,6 секунди преди края. Къри стреля  от тройката от трудна позиция, но пропусна, получи се карамбол, а Дреймонд Грийн поиска таймаут, но отборът му нямаше право на такъв и това доведе до техническо нарушение секунда преди края, което ликвидира шансовете на Уориърс. 

Кайл Лаури и Фред ВанВлийт бяха в основата на триумфа, Кауай Ленърд, бе стабилен и бе избран за МВП на финалите за втори път в кариерата си. Клей Томпсън завърши с 30 точки за Уориърс преди да се контузи, Дреймонд Грийн се отчете с трипъл-дабъл от 11-19-13, а Стеф Къри вкара 21 точки, но стрелбата му бе само 6 от 17 и като цяло нямаше ден. 

Голдън Стейт – Торонто 110:114 (Раптърс печелят серията с 4-2)
(32:33, 25:27, 31:26, 22:28)
Голдън Стейт: Грийн 11, Игуодала 22, Луни 6, Къри 21, Томпсън 30 (Къзънс 12, Маккини, Богът, Кук 2, Ливингстън 6, Йеребко)
Торонто: Сиакам 26, Ленърд 22, Гасол 3, Грийн, Лаури 26 (Ибака 15, ВанВлийт 22, Пауъл)