Баскетболистите на Австралия прекъснаха серията на САЩ от 78 поредни победи в официални мачове и контроли, след като надвиха американците с 98:94 в Сидни. 

Звездите от НБА не бяха губили от полуфинала на световното през 2006-а, когато паднаха от Гърция, но сега определено трябва да се стреснат дни преди старта на баскетболния Мондиал в Китай. 

Плеймейкърът Пати Милс вдъхнови домакините, като наниза 30 точки, от които 13 в решаващата последна четвърт. Той вкара последните 10 точки за отбора, като го изведе напред при 95:89 по-малко от 2 минути преди края, което се оказа и рашаващо. През второто полувреме австралийците губеха с 10 точки, но постигнаха забележителен обрат. 

„Те искаха успеха повече от нас. Ние обаче ще си направим необходимите изводи“ опита да остане спокоен гардът на САЩ Кемба Уокър, чийто тим падна за първи път от Кенгурата след 30 поредни победи над съперника. 

„Ние сме нов отбор и все още свикваме един  с друг, така че поражението не е изненадващо. Озитата ни дадоха страхотен урок как трябва да се играе“ заяви треньорът Грег Попович. 

Загубата със сигурност ще обнадежди Сърбия, Гърция, Испания и Канада, които са считани за основните претенденти за трона на американците. 

Кемба Уокър вкара 22, а Харисън Барнс добави 20 точки за САЩ, които се доближиха до 94:97 след тройка на Донован Мичъл, а след това пропуснаха на два пъти да изравнят след изстрели отново на Мичъл и на Джо Харис. Наказателен удар от Милс гарантира успеха след това.