НБА отново почете по подобаващ начин легендата Коби Брайънт и дъщеря му Джиана, загинали при катастрофа с хекикоптер в края на януари. 

Почти месец след трагедията, в „Стейпълс Сентър“ бяха поставени 33 643 червени рози, за всяка точка от знаменитата кариера на баскетболиста. 

Тържествената церемония носеше името „Празник на живота“, но скръбта и емоциите бяха наистина големи. Всичко започна с изпълнение на Бионсе, която изпя една от любимите песни на Коби – „Halo“. 

В залата присъстваха легенди като Джери Уест, Карим Абдул-Джабар, Меджик Джонсън, Майкъл Джордън, Фил Джаксън, Шакил О’Нийл, комисионерът Адам Силвър и настоящи звезди като Стеф Къри, Джейм Хардън, Кайри Ървинг и Ръсел Уестбрук. ЛеБрон Джеймс също бе там, но заради големите емоции предпочете да не се появява публично. 

След това водещият Джими Кимъл призова хората в залата, да се обърнат към тези, до които стоят и да ги поздравят и прегърнат. Последва емоционална реч на Ванеса Брайънт, която трудно сдържаше сълзите си. 

„Бог знаеше, че те не могат  да бъдат на тази Земя един без друг. Затова трябваше да ги прибере заедно. Скъпи, грижи се за нашата Джиджи. Усмивката му бе слънчена светлина, а нейната огряваше цялото и лице. Коби винаги казваше, че тя е като мен. Смехът и бе чист и заразяващ. Той ме обичаше повече, отколкото мога да опиша и бе всичко за мен“ заяви Ванеса. 

Датата 24 февруари естествено не бе избрана случайно, след като това бе именно един от номерата на Брайънт в кариерата му, а Джиана играеше с 2. 

„Той искаше да бъде най-добрият баскетболист, който може и колкото повече го опознавах, толкова повече исках да бъда за него най-добрият по-голям брат. Когато Коби си отиде, си отиде частица от мен“ заяви Майкъл Джордъ, който също се разплака. 

Шак сравни тандема си с Коби с Джон Ленън и Пол Маккартни от Бийтълс, чийто съперничество водеше до това да правят по-добра музика. Церемонията завърши с изпълнение на „Ave Maria“ от Кристина Агилера, след което бе показан и анимационният филм, който му донесе Оскар – „Скъпи Баскетбол“. 

„Не забравяйте: Работете здраво и прегръщайте хората, които обичате“ заяви водещият Джими Кимъл.