Бордът на ФИБА Европа, част от който е президентът на БФБаскетбол Георги Глушков, отмени всички 16 Европейски първенства за подрастващи, насрочени за лятото на 2020 година.

Президентът на централата Тургай Демирел свика ръководството на организацията във видео-конферентен разговор, какъвто провежда за втори път в условията на световна пандемия и епидемия с COVID-19. В заседанието участваха и президентът на световната централа Аман Ниан и Генералният секретар на ФИБА Андреас Заклис.

Сред отменените шампионати е и европейското първенство за момчета до 16-годишна възраст в Дивизия B, на което София трябваше да е домакин. Шампионатът бе насрочен от 13 до 22 август в столицата.

Отложен бе и проектът за развитие на баскетбола сред момичетата в Постойна, Словения, в който България редовно участва. Бордът реши, че през 2021 всички страни, които сега няма да организират европейски, ще са с приоритет при кандидатстването.

Все още не е ясно решението за световното първенство за юноши U17, на което България е домакин. Очаква се ФИБА да вземе решение за провеждането му до 15 май. Демирел представи и нов проект на ФИБА Европа, наречен FIBA Europe Post-COVID-19 Roadmap, който трябва да регламентира връщането на баскетбола във фокуса на спортния живот след кризата. Подробности по проекта ще бъдат представени през май.

Все още не е изяснен казусът с провеждането на ЕвроБаскет 2021 за мъже и жени, чиито дати също са под въпрос заради отлагането на Олимпийските игри в Токио за 2021 г.

По отношение на клубните турнири Бордът на ФИБА се обедини около становището, че най-добрата опция за приключването на женската Евролига, ЮроКъп, жени и ЮроКъп, мъже е да се проведат финални турнири с един домакин през септември и/или октомври. Предстои консултация с клубовете и националните федерации за възможностите това да бъде направено. /БГНЕС