Треньорът на Сан Антонио Спърс Грег Попович публикува емоционално изявление относно смъртта на Джордж Флойд, казвайки, че „страната е в опасност“ и че той е „унизен като бял човек“ да знае, че тъмнокож мъж все още може да бъде „линчуван“.

Флойд почина на 25 май в Минеаполис, след като бял полицай – Дерек Човин, затисна врата му с коляно за около девет минути. Това предизвика вълна от протести не само на територията на САЩ, но и в световен мащаб. Човин бе обвинен в убийство втора степен.

„По странен, контра-интуитивен начин, най-добрият урок от тази скорошна трагедия…беше изражението на лицето на полицая. За белите хора да видят колко обикновено и ежедневно стана всичко – толкова обикновено, че той сложи лявата си ръка в джоба, затисна врата на човека с коляно, за да му даде някакъв урок…и това бе неговото право и дълг, според него".

"Мисля, че съм просто унизен като бял човек да знам, че това е възможно да се случи. Да наблюдавам линчуване. Никога не съм си мислел, че ще видя нещо подобно със собствените си очи в реална ситуация“, сподели той във видеото, публикувано в Туитър профила на „шпорите“.

71-годишният наставник призова белите хора да изразят гласно позицията си и да не оставят нещата да продължават по този начин.

„Чернокожите търпят това бреме 400 години. Единствената причина, поради която тази нация прогресира по този начин, е заради упоритостта, търпението и усилието на чернокожите. Какво ще отнеме? Още двама чернокожи с колена във вратовете си? Не мисля, че това ще стане. Нашата страна е в опасност. И основната причина е расова“, завърши той. /БГНЕС