Сан Антонио няма да играе в плейофите на НБА за първи път през новия век, след като Шпорите не успяха да се класират за елиминациите. 

Тексасци загубиха от Юта със 112:118, но и победите на конкурентите им означаваха край на серията от 22 поредни участия в най-важните мачове. Предишният път, когато отборът не стигна до тази фаза бе през 1997-а. 

„Това вероятно означава много за мнозина, но аз не гледам назад. Най-важно е това, което правиш в момента и към което се стремиш, а аз съм много доволен от представянето ни тук и от прогреса на младите играчи“ заяви легендарният треньор Грег Попович, който донесе 5 титли на Сан Антонио по време на тези 22 поредни участия в елиминациите. 

Иначе Портланд и Мемфис ще определят съперника на ЛА Лейкърс в първия кръг. Трейл Блейзърс оцеляха срещу Бруклин и спечелиха със 134:133 след 42 точки на Деймиън Лилард, за да останат 8-и. Гризлис пък се справиха със 119:106 срещу Милуоки, който бе без наказания Янис Антетокумпо. 

Така Мемфис остана 9-и и трябва да спечели  и двата потенциални мача срещу Портланд, докато Пионерите имат нужда само от един успех, за да стигнат до битка с Езерняците. Финикс завърши доиграването на сезона печелейки и 8-те си мача след 128:102 срещу Далас, но това не се оказа достатъчно на Слънцата.