Донован Мичъл наниза 57 точки в първия ден от плейофите в НБА, но те не бяха достатъчни и Юта загуби от Денвър със 125:135 след продължение в драматичен сблъсък, след който Нъгетс поведоха в серията. 

Гардът се развихри, като успя в 19 от 33 опита от игра и вкара всичките си 13 опита от наказателната линия, за да постигне третото постижение в историята в елиминациите. 

В най-важните мачове от сезона повече точки имат единствено Майкъл Джордън – 63 срещу Бостън през 1986 и Елджин Бейлър – 61 пак срещу Селтикс, но през 1962. 

Мичъл обаче допусна и ключова грешка, защото при 4 точки аванс за Юта по-малко от 2 минути преди края на редовното време, се забави и не пренесе топката навреме в предно поле. 

Джамал Мъри, който наниза 36 точки за Нъгетс, веднага вкара тройка, а след това в продължението Денвър се откъсна и не погледна назад. 

„Аз съм виновен. Ужасно лош момент за мен, но просто не прецених ситуацията. Това промени целия мач” ядосваше се Мичъл, който вкара 22 точки само в последната четвърт. 

В друг мач шампионът Торонто също дръпна с 1-0 след 134:110 срещу Бруклин. Канадците поведоха с 33 точки във втората четвърт, в третата разликата падна до 8, но до обрат нямаше как да се стигне. 

Джейсън Тейтъм пък наниза 32 точки, а Бостън победи Филаделфия със 109:101 и също поведе в серията.