Баскетболистите на Маями не допуснаха нова изненада и след 103:94 затвориха серията срещу Милуоки с 4-1 в НБА. 

Янис Антетокумпо не игра за Елените, въпреки че загряваше и това се оказа решаващо, като по този начин най-силният тим от редовния сезон напуска рано надпреварата, което е огромно разочарование. 

Милуоки започна силно и поведе с 28:15 малко преди края на първата четвърт, но много бързо след това последва 30:9 за Маями и обрат в резултата. В края Горещите запазиха аванса си и стигнаха до първия си финал на конференцията от 2014-а. Джими Бътлър и Горан Драгич вкараха по 17 точки за триумфа. 

В същото време на Запад Леброн Джеймс постави рекорд, след като вкара 36 точки, а ЛА Лейкърс победи Хюстън със 112:102, за да поведе с 2-1 победи в полуфинала. 

Краля записа своята победа №162 в плейофите, като надмина постижението на бившия играч на Езерняците Дерек Фишър, който досега бе №1 със 161 успеха в най-важните мачове. 

Както е в предишния мач и сега всичко се реши в последната четвърт, когато Ражон Рондо вкара 12 от своите 21 точки. Ветаранът в един момент отбеляза 8 поред от серията 10-0, която постави калифорнийци във водеща позиция до края. Антъни Дейвис помогна с 26 точки за триумфа. За Хюстън Джеймс Хардън и Ръсел Уестбрук вкараха общо 63, но това не бе достатъчно.